Työhyvinvointi

Tarkista rokotesuojasi ennen lomamatkaa

8.12.2016 klo 7:50

Rokotteiden voimassaolo kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkaa. Rokotusten lisäksi tavallisimmilta taudeilta suojautuu parhaiten huolehtimalla perushygieniasta matkan aikana.

Rokotetiedot olisi hyvä tarkistaa viimeistään kuukautta ennen matkalle lähtöä. Normaaliin perusrokotesuojaan kuuluu polio-, jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokote sekä kolmoisrokote tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan.

Lisäksi yleisiä matkailijalle tärkeitä rokotteita ovat A- ja B-hepatiittirokotteet, jotka suojaavat maksatulehdukselta. A-hepatiitti tarttuu saastuneesta ruuasta tai juomavedestä, kun taas B-hepatiitti leviää veri- ja seksikontaktien välityksellä. Hepatiittirokotteilla täydennetyllä perusrokotesuojalla pärjää jo hyvin, olipa matkakohde melkein mikä tahansa.

Yksilöllisistä rokotetarpeista kannattaa keskustella aina lääkärin kanssa. Kohteesta riippuen matkailija saattaa tarvita rokotteen esimerkiksi koleraa, lavantautia, Japanin aivotulehdusta tai keltakuumetta vastaan. Erikseen tulee myös arvioida malarian estolääkityksen tarve. Malaria on hyttysten levittämä tauti, jota esiintyy yleensä trooppisilla alueilla sisämaassa ja kosteikoissa.

Pese käsiä ja juo pullovettä

Turistiripuli on yleisin matkailuun liittyvä terveysongelma. Ikävien ripulitautien riskiä voi vähentää huolehtimalla perushygieniasta matkan aikana.
Tartuntataudit leviävät helposti käsien välityksellä esimerkiksi ovenkahvoista. Käsiä kannattaa pestä ahkerasti etenkin ennen ruokailuja ja vessassa käynnin jälkeen. Myös alkoholipitoinen käsihuuhde, jota kutsutaan käsidesiksi, auttaa vatsatautien ennaltaehkäisyssä.

Käsihygienian lisäksi tärkeää on huolehtia ruuan ja juoman puhtaudesta. Erityisesti pulloveden juominen on helppo tapa välttää monta ongelmaa. Vaikka Pohjoismaissa on turvallista juoda hanavettä, muualla kannattaa juoda vain pullovettä. Vaikka esimerkiksi Etelä-Euroopassa hanavesi ei ole likaista, on vedessä kuitenkin eri bakteerikanta kuin Suomessa.

Kruunukorkillisten pullojen sijaan kannattaa suosia muovisinettikorkillisia pulloja, sillä joissakin eksoottisimmissa kohteissa pullovettä saatetaan väärentää.

Jos ripuli iskee, tärkeintä on juoda runsaasti nesteitä erityisesti lämpimissä maissa. Myös ripulilääkejuoma on hyvä apu. Siinä nestehukkaa korvataan veden lisäksi suolalla ja sokerilla. Muita sopivia juomia ovat pullovesi, tee ja laimea mehu.

Matkailija, muista nämä:
• Hakeudu hyvissä ajoin lääkärin vastaanotolle tarvittavien rokotusten ja matka-apteekin kokoamiseksi.
• Varaudu aikaeroon siirtymällä kohdemaan rytmiin tunnilla per vuorokausi. Siirrä kelloa eteenpäin, jos lennät itään, ja länteen matkustaessa taaksepäin.
Lennolla:
• Muista juoda riittävästi nestettä, vähintään lasillinen vettä 1–2 tunnin välein.
• Lyhyt jaloittelu ja pohjejumppa 1,5 tunnin välein laittaa veren kiertämään jaloissa ja pienentää veritulppariskiä.
• Jalkojen liikuttelun lisäksi myös tukkisukkia voi käyttää apuna.
Lomakohteessa:
• Huolehdi ruuan ja juoman puhtaudesta. Muista hyvä käsihygienia.
• Suojaudu hyvin auringonvalolta ja kuumuudelta sekä muista juoda riittävästi vettä.
• Jos sairastut matkan aikana kuumeeseen, mene lääkäriin heti paikan päällä.
Matkan jälkeen:
• Jos sairastut matkan jälkeen kuumeeseen, hakeudu lääkäriin.

Asiantuntijana: Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Niklas Lindblad, Terveystalo
Lähde: Terveystalo