Työllisyysnäkymät

Tanskassa työmarkkinat joustavat

4.10.2016 klo 10:15

Joustavuus ja turva eivät ole ristiriidassa, vaan täydentävät toisiaan. Mitä enemmän on joustoa, sitä enemmän on turvaa. Näin sanoo apulaisprofessori Christian Lyhne Ibsen Kööpenhaminan yliopistosta.

Tanskassa työntekijät vaihtavat työpaikkaa jatkuvasti. Muutosta helpotetaan hyvällä irtisanomisturvalla. Liikkuvuuden takaamiseksi pitää olla motivaatio saada ihmisiä liikkumaan töiden välillä ja ottamaan riskejä. Motivaatio onkin ollut yksi tärkeimmistä asioista Tanskan työmarkkinauudistuksissa.

Työttömäksi jääneille yhteiskunta on puolestaan järjestänyt ammattikoulutusta ja valmennusta. Ne pitävät työttömäksi jääneet työmarkkinakelpoisina.

Tanskassa palkkaneuvottelujärjestelmä on muuttunut paikallisvetoiseksi viimeisten vuosikymmenten aikana. Työmarkkinajärjestöt luovat enää vähimmäisehtojen puitteet, kun palkkaneuvottelut ovat laskeutuneet paikallisen tason neuvotteluiksi, mikä luo joustavuutta.

Ibsenin mukaan tämä vaatii kuitenkin vahvoja paikallisia neuvotteluosapuolia, muuten liitot puskevat takaisin neuvottelupöytiin.

Työmarkkinajärjestöt ovat löytäneet itselleen uuden roolin kehittämällä muita työelämän osa-alueita kuin palkkoja, esimerkiksi neuvottelemalla eläkkeistä, vanhempainvapaista ja sairaslomista.

Lähde: Kauppalehti