Työnhaku

Hissipuhe – Näin vakuutat rekrytoijan

Mies kirjoittamassa hissipuhetta.

Miten kirjoittaa hyvä hissipuhe? Keräsimme yhteen vinkit, joilla laadit itsellesi tyrmäävän hyvän hissipuheen ja vakuutat rekrytoijan.

Rekrytoija lukee kymmeniä, jopa satoja työhakemuksia – ja tämä on fakta, joka jokaisen työnhakijan kannattaa pitää mielessä. Koska rekrytoija saa työpöydälleen massoittain tekstiä, kannattaa työnhakijan jättää jaarittelut suosiolla sikseen.

Mutta miten kiteyttää osaaminen, jos sanottavaa on paljon?

Ratkaisu pulmaan on hyvä hissipuhe. Hissipuhe on kirjallinen tai suullinen myyntipuhe, joka herättää rekrytoijan kiinnostuksen vain muutamien virkkeiden mitassa. Nimensä hissipuhe onkin saanut juuri pituudestaan: puhuja ehtii vakuuttaa kuulijansa vaikka lyhyen hissimatkan aikana.

Mikä on hissipuheen tavoite?

Hissipuhetta voi käyttää esimerkiksi yrityksen esittelemiseen tai omasta työnkuvasta kertomiseen. Tässä jutussa tarkoitamme hissipuheella tekstiä, jonka avulla voit työnhakijana esitellä itseäsi ja omaa osaamistasi työnantajalle tai verkostollesi.

Hissipuheen tavoitteena on herättää vastaanottajan kiinnostus sinua ja osaamistasi kohtaan sekä kertoa, miksi juuri sinut kannattaisi palkata.

Millaisissa tilanteissa hissipuhetta voi käyttää?

Nasevalle myynti- eli hissipuheelle on käyttöä työnhaun eri vaiheissa:

Kirjoita hissipuhe – 7 vinkkiä hyvän hissipuheen kirjoittamiseen

  1. Ammattikirjoittajat käyttävät ideointivaiheessa ällöttävältä kuulostavaa, mutta sangen tehokasta oksennustekniikkaa. Se on kirjoittamisen tekniikka, jonka avulla työssä pääsee alkuun ilman, että haitallinen itsekritiikki pidättelee. Aloita siis hissipuheen kirjoittaminen ”antamalla ylen” kaikki, mitä tiedät itsestäsi ja osaamisestasi, koulutuksestasi, saavutuksistasi, työkokemuksestasi ja onnistumisistasi. Voit kirjoittaa puhelimen muistiinpanosovellukseen tai kynällä vihkoon, tai vaikka piirtää miellekarttaa – tyyli on vapaa!
  2. Kun olet laittanut kaiken mahdollisen muistiin, ala ympyröidä tai alleviivata asioita, joita pidät tärkeimpinä. Pyydä apua priorisointiin vaikka työkaverilta tai tekoälyltä. Lue myös tämä juttu omien vahvuuksien tunnistamisesta.
  3. Mieti, miten voit yhdistellä tärkeiksi nostamiasi seikkoja mielekkäiksi kokonaisuuksiksi. Millaisia punaisia lankoja osaamisestasi hahmottuu? Oletko pedantti projekti-ihminen, kovaa tulosta takova myyjä tai tiimihengen nostattaja vailla vertaa? Kokeile kiteyttää osaamisesi tähän tapaan sanapareihin tai lausahduksiin, jotta saat kerrottua osaamisestasi nasevasti – hissipuhe kun voi olla vain muutamien virkkeiden mittainen.
  4. Kun olet hahmottanut, mikä osaamisessasi on olennaista, ala kirjoittaa. Nosta tärkein kärkeen, eli kaikkein olennaisin asia ensimmäiseksi. Kiehtova aloitus takaa, että vastaanottaja haluaa kuulla lisää. Hissipuheessa olennaisin asia voi olla yhtä lailla tiukkaa faktaa tai kutkuttava koukku, jonka avulla houkuttelet kuulijan höristämään korviaan. Koukku on esimerkiksi kysymys, joka pakottaa kuulijan aktivoitumaan. ”Tiesitkö, että olen ollut kiinnostunut näistä teemoista jo vuosikymmenen ajan?” Se voi yhtä hyvin olla herättelevä toteamus. ”Olet kenties törmännyt blogiini, jota olen kirjoittanut jo vuodesta 2018 alkaen.”
  5. Lisää hissipuheeseesi toimintakehote, koska se panee vastaanottajaan vipinää. ”Kysy lisää soittamalla tai laittamalla viesti.” ”Katso työnäytteeni tästä linkistä.” ”Soita suosittelijoilleni.”
  6. Muista kertoa hissipuheessa, mikä erottaa sinut muista työnhakijoista. Onko sinulla tietynlainen koulutus, jota kaikilla hakijoilla ei ole? Mikä on erikoisosaamista, jota muilla hakijoilla ei ole? Miksi juuri sinun osaamisestasi olisi hyötyä työnantajalle?
  7. Ole rohkea ja kärsivällinen. Kirjoita useita versioita ja testaa erilaisia tyylejä. Kokeile, millainen hissipuheestasi tulisi, jos aloittaisit sen: ”Kun minä olin lapsi…” Voit pyytää myös tekoälyä luomaan erilaisia versioita tekstisi pohjalta. Hyvä hissipuhe ei synny hetkessä, mutta sen vaikutus vastaanottajassa kestää pitkään.

Lue myös: Joko kokeilit tekoälyä työnhaussa? Katso vinkit!