Työhyvinvointi

Syyspimeys vaikuttaa työtehoon

5.11.2015 klo 7:00

Syyspimeys vaikuttaa joka kolmanteen suomalaiseen työssäkävijään negatiivisesti.

Philipsin teettämän tutkimuksen mukaan joka kolmas suomalainen kokee itsensä syyspimeällä ja talvella tavallista väsyneemmäksi. Useat jättävät jonkun itselleen mieluisan aktiviteetin väliin väsyneisyyden vuoksi. Tutkimukset osoittavat, että vireystasoa voi kohottaa valon avulla.

Alakuloisuus, heikotus ja mielialanvaihtelut voivat olla merkkejä siitä, että ihmiset saavat liian vähän auringonvaloa. Pimeänä talvipäivänä tavallisesti valaistuissa sisätiloissa saavutamme vain noin 300-500 Luxia. Virkistävä vaikutus saadaan aikaiseksi hieman alle kahdessa tunnissa, kun valon voimakkuus on 2500 Luxia.

Professori, unitutkija Torbjörn Åkerstedt Tukholman yliopistosta ja Karoliinisesta instituutista vakuuttaa, että valoterapialla on positiivinen vaikutus terveyteen ja se auttaa syysmasennukseen. Useimmat  pohjoisella leveyspiirillä asuvat tuntevat pimeyden negatiiviset vaikutukset hyvinvoinnissaan jollain lailla.  2-5 prosenttia henkilöistä tulee kuitenkin niin sairaiksi, että he tarvitsevat lääkitystä tai terapiaa. Silloin puhutaan kaamosmasennuksesta.

Suomalaiset jaksavat työssään paremmin kuin ruotsalaiset kollegat

Philipsin tekemästä tutkimuksesta käy ilmi, että 29 prosenttia suomalaisista tuntee itsensä tavallista väsyneemmäksi talvella. Suomalaiset jaksavat työssään kuitenkin paremmin kuin ruotsalaiset kollegat, joista 47 prosenttia ilmoittaa tuntevansa itsensä väsyneemmäksi työssään talviaikaan. 81 prosenttia suomalaisista kokee, että heillä on talvella vähemmän energiaa ja puolet kertoo kieltäytyvänsä jostain aktiviteetista puutteellisen energian vuoksi.

Valoterapia voi parantaa unen laatua ja auttaa olemaan virkeämpi hereillä ollessa. Melatoniinin tuotanto (unettava vaikutus) vähenee, kun valo osuu silmien verkkokalvoille.

Tutkimus on toteutettu yhteistyössä ruotsalaisen tutkimusyhtiö Snabba Svarin kanssa. Tutkimus teetettiin loppuvuodesta 2014 laajalla otannalla tuhannelle 18–65-vuotiaalle suomalaiselle.

Lähde: Snabba Svar, Philips