Työhyvinvointi

Syötkö työstressiin?

16.10.2018 klo 16:43

Syysväsymyksen keskellä mielihyvää haetaan usein syömisestä, ja stressaantuneena suklaalevy hupenee hetkessä. Ravitsemusterapeutti kertoo, kuinka tunnesyömisen kierteestä pääsee irti.

Iltojen pimetessä tekee mieli jäädä sohvan pohjalle makoilemaan ja syömään herkkuja. Kuulostaako tutulta?

Rankan työpäivän päätteeksi moni suomalainen suuntaa herkkukaapille. Suklaa tai jäätelö tuntuu stressin keskellä ansaitulta. Rasvainen ruoka tai makeat naposteltavat piristävät, kun mieli on maassa ja ulkona yhä pimeämpää.

Paino nousee herkästi pimeään aikaan. Pimeys laskee monilla mielialaa ja ruoka taas kohottaa sitä. Usein ulkona liikkuminen ja sosiaalinen aktiivisuus vähentyvät syksyn myötä, ja silloin syömisen merkitys mielihyvän lähteenä ja tunteiden säätelyn välineenä korostuu.

Pohdi ohjaavatko tunteet syömistäsi

Tunnesyömisestä puhutaan silloin, kun tunteita yritetään säädellä syömisen keinoin. Tunnesyömisen ajatellaan usein liittyvän ylipainoon, mutta todellisuudessa se ei ole vain ylipainoisten ongelma.

Kaikki ihmiset syövät joskus tunteisiin, eikä se aina ole pahasta. Ongelmaksi tunnesyöminen muodostuu, kun siitä tulee lähes ainoa keino säädellä omia tuntemuksia. Tunnesyömiseen kannattaa puuttua, kun se alkaa haitata fyysistä tai henkistä hyvinvointia.

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa tietää paljon tunnesyömisestä, sillä häneltä on juuri ilmestynyt Tunnesyöminen-niminen kirja yhdessä ravitsemusterapeutti Maare Kauppisen kanssa. Hänen mukaansa ongelmallista on, jos tiedostaa, ettei ole nälkäinen, mutta jotain on silti ihan pakko saada:

– Jos tuntuu, ettei viikonloppu ala ilman pizzaa tai piti syödä järkevästi, mutta tulikin taas syötyä paketillinen keksejä, voi olla kyse tunnesyömisestä. Myös huono ateriarytmi ja jatkuva nälkä voivat ajaa sokeaan mielihalujen seuraamiseen. Tunnesyömisen saa hallintaan riittävällä ja säännöllisellä syömisellä, Anette Palssa sanoo.

 4 x tunnesyöminen hallintaan:

1. Perusta kuntoon. Mielitekoja tulee enemmän, kun on syönyt, nukkunut tai liikkunut liian vähän. Meistä kaikista tulee tunnesyöjiä ruokakaupassa väsyneenä ja nälkäisenä. Säännöllinen ja riittävä ruokailu auttaa pitämään syömisen hallinnassa.

2. Mieti, mikä mättää. Tunnesyömisessä on harvemmin todella kyse siitä, että suklaa nyt vain on niin hyvää. Siksi kannattaa pysähtyä pohtimaan, millaista elämää haluaa viettää ja millaista se on nyt.

3. Pysähdy mieliteon äärelle. Herkkuhimon iskiessä kannattaa pysähtyä kuulostelemaan, miltä kehossa tuntuu. Onko nälkä tai jano, väsyttääkö, onko olo stressaantunut? Mitä todella tarvitsen?

4. Riko rutiinit. Annatko itsellesi luvan nauttia ruoasta vain silloin, kun koet raataneesi sen eteen? Kun ruoka toimii jatkuvasti palkintona tai lohdukkeena, syömiseen liittyvä nautinto vähenee. Sen sijaan, että söisit pizzan joka perjantai palkintona rankasta viikosta, mieti, voisiko pizzapäivä olla tiistai. Ruoan ei tarvitse olla palkinto tai lohduttaja, vaan siitä voi iloita ja nauttia tunteista huolimatta.

Lähde: Terveystalo