Työhyvinvointi

Sweco – Arkkitehti katsoo työssään tulevaisuuteen

Merkityksellisiä mahdollisuuksia, mutkattomassa ilmapiirissä, alan huippujen joukossa.

22.11.2019 klo 15:33

Suunnitteluyritys Swecolla kaupunkien kehitys ajatellaan kokonaisuutena. Kestävä kaupunki minimoi asumisen, rakentamisen ja liikenteen päästöt, tarjoaa palveluita fiksusti ihmisten arkea lähellä ja panostaa asukkaiden hyvinvointiin.

"Isossa talossa työskentelyssä on se hyvä puoli, että pystyy oikeasti vaikuttamaan asioihin", pohtii arkkitehti ja Swecon pääsuunnittelija Nicola Ugas.

Euroopan johtavassa suunnittelutoimistossa Swecossa toimiva Ugas muutti Italiasta Suomeen parempien työmahdollisuuksien perässä 20 vuotta sitten. Sen jälkeen hän on erikoistunut urallaan sairaaloiden suunnitteluun. Tärkeä tehtävä tuo mukanaan vastuuta, mutta tekee samalla työstä merkityksellistä.

"Yksi kestävän kehityksen periaatteista on parantaa ihmisten elämänlaatua, ja se ohjaa myös meidän työtämme", Ugas kertoo.

"Isossa talossa työskentelyssä on se hyvä puoli, että pystyy oikeasti vaikuttamaan asioihin", pohtii arkkitehti ja Swecon pääsuunnittelija Nicola Ugas. Kuva: Niko Jekkonen

"Isossa talossa työskentelyssä on se hyvä puoli, että pystyy oikeasti vaikuttamaan asioihin", pohtii arkkitehti ja Swecon pääsuunnittelija Nicola Ugas.

Kansainvälinen työyhteisö tarjoaa haasteita

Ugas päätti 16-vuotiaana, että hänestä tulisi arkkitehti. Teini-ikäisen pojan päässä välähti, kun hän luki lehdestä artikkelin arkkitehtuurin opiskelijasta. Ugas itse opiskeli tuolloin sähköinsinööriksi ammattikoulussa, mutta tiesi olevansa luova persoona, joka piti piirtämisestä ja kiinnitti huomiota esteettisiin ympäristöihin. Arkkitehtuuri yhdisti teknisen ja taiteellisen puolen

"Halusin muokata maailmaa jollain tavalla. Arkkitehtina saa luoda asioita, jotka jäävät tänne vielä pitkäksi aikaa sen jälkeen, kun oma työ on tehty."

Roomassa vietettyjen opiskeluvuosien jälkeen Ugas muutti Suomeen luomaan arkkitehdin uraa. Kun yhdeksän vuotta sitten puhelin soi ja häntä kysyttiin töihin Swecolle, ei päätöstä tarvinnut puntaroida kauaa. Kansainvälisessä ympäristössä hän pääsisi haastamaan itseään suurten projektien parissa ja rakentamaan uraa vaativissa hankkeissa. Isossa yrityksessä pääsee näkemään kaupunkikehityksen eri vaiheet aina kaavoituksesta infraan.

Ugas kertoo, että paras tapa vastata muuttuviin vaatimuksiin on hakea oppia maailmalta - niin talon sisältä kuin sen ulkopuoleltakin. Kuva: Niko Jekkonen

Ugas kertoo, että paras tapa vastata muuttuviin vaatimuksiin on hakea oppia maailmalta - niin talon sisältä kuin sen ulkopuoleltakin.

Yhteistyön voimaa

Ugasin mukaan asenteet kestävää kehitystä kohtaan ovat muuttuneet rajusti hänen työuransa aikana. Muutos näkyy alan sisällä esimerkiksi siten, että tutkimustietoa, materiaaleja ja työkaluja on nyt käytössä enemmän kuin koskaan ennen. Rakentamisen ympäristörasituksesta ja hiilijalanjäljestä jaetaan ajantasaista tietoa, jota hyödynnetään päätöksiä tehdessä.

"Olemme huolissamme ilmastonmuutoksesta ja suhtaudumme siihen vakavasti. Tuemme asiakkaitamme päivittäin suunnittelemalla yhteiskunnalle ja ympäristölle kestäviä ratkaisuja", Ugas painottaa.

Sairaaloiden rakentaminen on pitkäjänteistä työtä, sillä rakennusten tarpeet voivat joskus muuttua jo projektien aikana. Terveydenhoitoalan vaatimukset ja teknologia kehittyvät jatkuvasti, ja se heijastuu myös arkkitehdin työhön.

Ugas kertoo, että paras tapa vastata muuttuviin vaatimuksiin on hakea oppia maailmalta - niin talon sisältä kuin sen ulkopuoleltakin. Yhteistyö eri alojen ammattilaisten kesken on miehen mukaan työn parhaita puolia.

"Yhdessä pystymme suunnittelemaan sellaista kaupunkiympäristöä, jota on mahdollista muokata myös tulevaisuuden tarpeiden mukaan. On palkitsevaa suunnitella rakennus, jossa ihmisten terveys paranee ja heillä on hyvä olla.”