Talous ja raha

Suurituloiset taakankantajina?

16.6.2015 klo 12:15

Elinkeinoelämän valtuuskunnan eli EVAN mukaan suurituloisia on viime vuosina rokotettu verotuksella monin tavoin.

Uuden hallitusohjelman jälkeen on käyty vilkasta keskustelua siitä, osallistuvatko suurituloiset tarpeeksi verojen maksuun ja yhteiseen taakankantoon. Kolmen yritysjohtajan, Matti Alahuhdan, Reijo Karhisen ja Antti Herlinin ehdotus yritysjohtajien vapaaehtoisesta palkka-alesta on herättänyt ihmetystä. Mikseivät suurituloiset voisi osallistua talkoisiin mieluummin verotuksen kautta?
EVA eli Ajatushautomo Elinkeinoelämän valtuuskunta painottaa, että suurituloisiin kohdistui viime hallituskaudella runsaasti veronkiristyksiä. EVAN mukaan kaksi suurituloisinta kymmenystä maksaa yli puolet kaikista välittömistä veroista ja sosiaaliturvamaksuista.

Vuonna 2012 säädettiin solidaarisuusvero, jonka voimassaoloaikaa jatkettiin ja tulorajaa alennettiin. Pääomaverotusta on kiristetty 28 prosentista 30 prosenttiin. Yli 50 000 euron pääomatulojen veroprosentti nostettiin 32:een. Tulorajaa on laskettu kahdesti, ja nyt se on 30 000 euroa. Pääomatulojen ylempi veroprosentti on nostettu 33:een.
Lisäksi osinkoverotusta sekä miljoonaperintöjen ja -lahjojen veroa on kiristetty. EVA muistuttaa myös yli 45 000 euron vuosieläkkeiden raippaverosta.

Lähde: Taloussanomat