Vastaa kyselyyn

Hei työnhakija, haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Siksi olemme kiitollisia, jos vastaat kyselyymme. Osallistu kyselyyn tästä ›

Oikotie Työpaikat
Työhyvinvointi

Suunnittele & muuta suunnitelmaa

20.5.2017 klo 7:00

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, sanotaan, mutta joskus suunnitelmat muuttuvat. Kyky muuttaa suunnitelmaa mahdollistaa eteenpäin pääsemisen hankalassakin tilanteessa.

Yrittäjä, konsultti, kouluttaja Sirpa Korkatti on tottunut työssään muuttamaan suunnitelmaa ja improvisoimaan. Hän liikkuu työssään Hämeenlinnasta pääkaupunkiseudulle, Jyväskylään, Savon sydämeen ja Ouluun. Vaikka työpäivän suunnittelisi etukäteen kuinka hyvin tahansa, muutoksia saattaa tulla jopa viimemetreillä.

– Asenne on muutostilanteissa kaiken a ja o. Vaikka tuntuisi, että kaikki kaatuu tähän, kannattaa ottaa improvisoiva, selviäjä-asenne esiin, niin kaikki sujuu mukavammin. Vaihtuvista tilanteista voi aina oppia jotakin uutta, Sirpa Korkatti sanoo.

Itsensä johtamista & vuorovaikutustaitoja

Sirpa suunnittelee ja vetää koulutus- ja kehittämistyöpajoja erilaisille yrityksille ja järjestösektorille. Hän saattaa lähteä aamulla kotoaan Hämeenlinnasta, ajaa kouluttamaan Tampereelle ja siirtyä illalla Leppävirralle, Savoon, jossa alkaa aamulla uusi koulutus.

– Itsensä johtaminen on työssäni todella tärkeää. Kun menee jatkuvasti uuteen ja vieraaseen paikkaan eikä tiedä mikä perillä odottaa, täytyy olla hyvin joustava ja mukautuvainen. Vaikka kuinka valmistautuisi, aina voi tulla yllätyksiä, Sirpa Korkatti summaa.

Kaikessa sosiaalisessa kanssakäymisessä olennaista on, miten pääsee jyvälle toisen ajatuksista.

– Kun menen uuteen paikkaan, teen ns. itseni ”tykö”, jolloin ihmisten on helpompaa lähestyä minua. Uusia tilanteita tulee kuulostella aina herkällä korvalla. Omat toimintatavat ja kulttuurit vaikuttavat asioiden omaksumisen kykyyn sekä ymmärrykseen. Yhteisen kielen löytäminen ottaa aikansa, Sirpa Korkatti kertoo.

Aikataulut suuressa roolissa

Aikataulujen suunnittelu on työpäivän sujuvuudessa isossa roolissa. Varsinkin, jos työ on liikkuvaista, aikataulujen äkillinen muuttuminen, jonkin asian viivästyminen tai myöhästyminen vaatii joustavuutta ja kykyä muuttaa suunnitelmaa.

– Kaikkea ei voi ennakoida ja omiin paatuneisiin ajatuksiin jumiutuminen ei auta, kun on ongelma ratkaistavana. Vaikka mikään ei menisi niin kuin olit suunnitellut, voit onnistua silti siinä mitä teet, Sirpa Korkatti kannustaa.

Liikkuvassa, jatkuvasti vaihtelevassa, voimakasta itseohjautuvuutta vaativassa työssä viihtyy, kun mieli on avoin ja osaa johtaa omaa työtään ja kiirettään.

– Oman kiireen johtaminen vaatii harjoittelua. Pitää olla rohkeutta asettaa rajoja ja mennä aina vain uusiin paikkoihin, kohdata joka päivä uusia ihmisiä ja innostua uusista asioista. Jotta motivaatio ja innostumisen kyky pysyvät voimissaan, noudatan 3+1 -menetelmää: teen 3 tiukkaa työviikkoa, jonka jälkeen seuraa 1 kevyempi viikko, Sirpa Korkatti vinkkaa.

Sirpa Korkatin vinkit vaihtelevaan työelämään:

- Saavuta oma asemasi yhteisössä: Tuo itsesi ”tykö”

- Älä häkelly oudoissakaan tilanteissa, vaan selvitä haasteet reippaalla asenteella

- Johda itseäsi

- Aikatauluta realistisesti

- Luota itseohjautuvuuteesi

- Kehitä sosiaalisia taitojasi

- Pidä huolta itsestäsi henkisesti ja fyysisesti

- Rakenna ja vaali verkostoja, ole myös antavana osapuolena

- Suosi mentorointia, se antaa uusia näkemyksiä asioihin ja työtehtäviisi.

http://sipilisti.fi/