Työhyvinvointi

Suuhygienia asiakaspalvelussa

22.10.2015 klo 19:14

Suuhygienia on erittäin tärkeää jokaisella työpaikalla, mutta se korostuu etenkin asiakaspalvelutehtävissä.

Suuhygienia alkaa aamuin illoin tehtävästä hampaanpesusta, hyvistä hoitotuotteista sekä säännöllisistä käynneistä suuhygienistin vastaanotolla. Suun raikkauteen voi vaikuttaa myös ruokailutottumuksilla ja elämäntavoilla.

– Epäsäännöllisen ruokailijan henki saattaa haista. Terveellinen, pureksittava ja monipuolinen ruokavalio sekä säännölliset ruokailuajat auttavat pitämään hengityksen raikkaana, suuhygienisti Taina Roisko sanoo.

Haiseva hengitys voi olla myös perinnöllistä. Huono suuhygienia, hormonit ja lääkekuurit voivat aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Runsas puhuminen kuivattaa suuta ja kuiva suu saattaa helpommin haista.

– Jos epäilet hengityksesi hajua, kysy apua suuhygienistiltä. Myös hammasvälien ja kielen päivittäinen puhdistus usein auttaa. Kielen puhdistimia myydään apteekeissa ja hammasvälien puhdistamiseen on kehitetty monenlaisia apuvälineitä. Lisäksi vielä alkoholittomat suuvedet, niin suu raikastuu, Taina Roisko vinkkaa.

Suunhoito on osa yleisvaikutelmaa

Epäsäännölliset ruoka-ajat ja tupakointi tuntuvat ja näkyvät suussa. Valkosipulin tuulahdus kesken asiakaspalaverin ei ole miellyttävää.

– Vuosittainen hammaskivenpoisto on tärkeää. Kellastuneet, likaisen oloiset hampaat antavat helposti epäsiistin vaikutelman ihmisestä, vaikka hän muuten olisikin huoliteltu, Taina Roisko sanoo.

Hampaiden valkaisu on kysyttyä ja moni onkin saanut sillä tavoin uuden raikkaan ilmeen. Etenkin nuoret valkaisevat hampaitaan kotioloissa netistä tilatuilla aineilla. Itsehoitovalkaisujen kanssa on kuitenkin syytä olla tarkkana.

– Valitse itsehoitotuotteissa aina vain tunnettuja merkkejä. Kotikäyttöön tarkoitetut valkaisutuotteet eivät ole yhtä tehokkaita kuin hoitolassa käytettävät tuotteet, Roisko muistuttaa.

Pidä suu raikkaana:

-       Pese hampaat kaksi kertaa päivässä eli aamuin ja illoin

-       Vaihda hammasharja 3-4 kuukauden välein. Suosi sähköhammasharjaa

-       Vältä työpäivinä valkosipulia, tupakkaa ja maustettuja ruokia

-       Puhdista kieli kielen puhdistukseen tarkoitetulla apuvälineellä

-       Puhdista hammasvälit hammaslangalla tai -lankaimella

-       Huuhtele suu tarvittaessa työpäivän aikana alkoholittomalla suuvedellä

-       Juo vettä 1-2 litraa päivässä

-       Puhuminen kuivattaa suuta, jolloin hengityskin voi haista

-       Syö säännöllisesti

-       Syö terveellistä, pureksittavaa ruokaa

-       Poistata hammaskivi suuhygienistillä kerran vuodessa

-       Turvaudu valkaisuun, mikäli hampaasi vaikuttavat  värjäytyneiltä, keltaisilta tai jos haluat muuten vain raikkaamman ilmeen.

Asiantuntijana: suuhygienisti Taina Roisko / Bocca

www.bocca.fi