Työnhaku

Suosittelijan ABC

22.1.2019 klo 7:16

Osaamista voi kehittää, mutta huipputyyppejä on vaikea löytää ilman suosittelijoiden apua.

Hyvän suhdeverkoston hienoimpia piirteitä on se, että saa auttaa muita ja tulee itse autetuksi työuralla eteenpäin. Verkostoissa kulkee tieto avoimista paikoista ja parhaista tekijöistä. Suosittelijaksi kannattaa ryhtyä silloin, kun on todennäköistä, että työlle löytyy paras mahdollinen tekijä ja organisaatio saa riveihinsä juuri oikean henkilön.

Suosittelijan tärkein tehtävä on vakuuttua ensin itse yhteensopivuudesta. Jos on aikeissa suositella ystäväänsä, jonka kanssa ei ole työskennellyt, kannattaa miettiä valmiiksi esimerkki, joka kertoo hakijan ongelmanratkaisukyvystä, vastuunkannosta ja muiden ihmisten huomioon ottamisesta. Ammatillisen osaamisen lisäksi rekrytoija on kiinnostunut hakijan asenteesta, tyypillisestä työvireestä ja vuorovaikutustaidoista.

Jos joku pyytää sinua suosittelijakseen, anna hänen myydä ensin itsensä sinulle. Pyydä hakijaa kuvailemaan vahvuutensa ja kehityskohteensa suhteessa haettavaan työtehtävään. Kysy miten hän toivoo sinun suosittelevan häntä, ts. mitä vahvuuksia hän toivoo sinun nostavan esille. Suosittelu on helpompaa, kun sen tekee mahdollisimman neutraalisti ja objektiivisesti.

Tässä tarkistuslista, jotta suosituksensa takana voi seistä vielä vuosien kuluttua:

1. Selvitä millaisia ominaisuuksia ja osaamista tehtävässä onnistuminen edellyttää.

2. Varmista, että hakijan työhistoria vastaa pestin vaatimuksia.

3. Valmistaudu kuvailemaan hakijan todennäköistä työkäyttäytymistä eri tilanteissa ja etenkin paineen alla.

4. Kysy onko hakijalle tehty käyttäytymis- tai persoonallisuustestejä viimeisten parin vuoden aikana. Vertaa omaa näkemystäsi niiden kertomaan.

5. Ryhdy suosittelijaksi vain siinä tapauksessa, että uskot hakijan ja työtehtävän olevan hyvä match.

Vinkkinä suosittelun pyytäjälle: Auta suosittelijaa vakuuttumaan siitä, että juuri sinä olet oikea valinta tehtävään. Kerro mihin tähtäät työurallasi ja miten tämä pesti sopii täydellisesti visioosi. Kokoa faktat, osoita vahva tahtosi ja tee suosittelu helpoksi.

Asiantuntijana: työyhteisövalmentaja, hyvinvointivalmentaja, mentori, luennoitsija, kirjoittaja, KTM, MTi, Certified Holistic Health Coach, Everything DiSC Certified Trainer, Certified EASI facilitator and trainer, WholeBody Focusing Practitioner Pirkko Tavaila.

www.eatbenow.com