Työhyvinvointi

Suomessa Euroopan kolmanneksi parasta työelämää

25.11.2017 klo 10:07

Työelämä 2020 -hankkeen selvityksen mukaan Suomen työelämä on Euroopan kärkitasoa. Suomi on kolmas Norjan ja Tanskan jälkeen.

Suomen vahvuuksia ovat ennen kaikkea työntekijöiden osaaminen, vaikutusmahdollisuudet ja motivaatio tehdä parhaansa työssä. Korjattavaa kuitenkin on mm. häirinnän ja kiusaamisen vähentämisessä.

Valtakunnansovittelija Minna Helteen mukaan hyvä koulutustaso ja työelämän tasa-arvo ovat Suomen vahvuuksia. Edelleen tarvitaan  lisää rohkeutta luopua vanhasta ja siirtyä uuteen.

Fokuksen häviäminen suurin uhka

Tampereen yliopiston Työelämän tutkimuskeskuksen erikoistutkija Anu Järvensivu pitää työelämän suurimpana uhkana fokuksen häviämistä. Resursseja hukataan turhaan byrokratian pyörittämiseen ja tietojärjestelmien tyytyväisenä pitämiseen.

Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivulan mielestä tärkeintä on luottamuksen palauttaminen ja kehittäminen. Kehitettävää on esimerkiksi tuotteiden ja palvelujen uudistamisessa.

SAK:n kehittämispäällikön Juha Antilan mukaan viime vuosina tekeminen ja suunnittelu on haluttu eriyttää. Tehoja halutaan saada irti nopeasti, yhä halvemmalla.. Nykyään ei panosteta tarpeeksi uusien tuotteiden, palvelujen ja menetelmien kehittämiseen. Eikä satsata myöskään siihen, että luotaisiin asioita työntekijöiden aloitteesta.

Lähde: TTT - Työ Terveys Turvallisuus