Kaunialan sairaalan pitkäaikaishoidon päällikkö Merja Korhonen voitti Helsingin Sanomien Suomen paras pomo -kilpailun yleisöäänestyksen.

Merja Korhonen sai verkkoäänestyksessä noin kolmanneksen kaikista annetuista yli 3 600:sta äänestä. Korhonen oli yllättynyt voitostaan, ja hän piti kilpailua todella positiivisena juttuna. Hän mukaansa kilpailun kautta tuotiin esiin hyviä teemoja johtamisen näkökulmasta. Merja iloitsee, että työelämään tarvitaan juuri tällaista positiivista buustausta.

Merja Korhosen lisäksi Suomen paras pomo -kilpailun finaalissa kisasivat Alepan Kampin keskuksen myymäläpäällikkö Siina Siponen, Jokiniemen koulun rehtori Leena Kolho-Venäläinen, OP Ryhmän tiimipäällikkö Sanna Hannukainen ja konepajayritys Sarancon toimitusjohtaja Antti Saranko.

Kilpailun järjesti Helsingin Sanomien Ura & työ -liite. Kilpailuun tuli toistasataa voittajaehdotusta, ja joukossa oli kaikenlaisia johtajia pienistä yrityksistä suuriin, pankeista päiväkoteihin ja kyläkouluista sairaaloihin.

Millainen on hyvä johtaja?

Suomen paras pomo -tilaisuudessa keskusteltiin myös hyvän johtamisen merkityksestä. Finalistien lisäksi keskustelemassa olivat viestinnän professori Anu Kantola ja  ja yritysvalmentaja Jari Sarasvuo, jotka puhuivat nykyjohtajien tärkeimmistä ominaisuuksista.

Sarasvuon mielestä miesjohtajat ovat addiktoituneet valtaan ja naisjohtajat vastuuseen. Kantola ja Sarasvuo analysoivat muun muassa Juha Sipilän vallankäyttötyyliä.  Sarasvuon mukaan julkisuudessa on syntynyt väärä kuva pääministerin johtamistavasta.  Ilmarisen johtaja Timo Aro kertoi uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan huono johtaminen tulee yrityksille kalliiksi.

Millaisia esimiehiä kaivataan?

Johtaja Mika Ruokonen Sanoma Rekrytointimedioista paljasti millaisia pomoja työpaikkailmoituksissa nyt etsitään. Esimiehiä haetaan hyvin erilaisiin organisaatioihin. Vaikka esimiestehtävät ovat kokonaisuutena vähemmistö, esimiespaikkoja on tarjolla. Toimiala vaikuttaa tarpeisiin: esimerkiksi julkisella puolella korostetaan kunta-alan tai hallinnon tuntemusta ja ruotsin kielen taitoa, hotelli-, ravintola- ja kiinteistöalalla etsitään paljon tiimiesimiehiä ja tiukassa kilpailutilanteessa olevat yritykset hakevat tuloksentekijää ja kehittäjää.

Mika Ruokonen korostaa esimiestyössä suunnannäyttämistä, ihmisten kohtelemista ammattilaisina, vastuunjakoa sekä aikaansaannin varmistamista ja luovuutta. Nämä korostuvat etenkin digimaailmassa.

Kokonaisuutena esimiestyö on monesti siis vaativa ja monitahoinen tontti. Esimieskokemuksen vaatimus on ehkä paradoksi, ja usein luullaan, että esimiestehtävään pääsee vain jos on ollut jo aiemmin esimies. Esimiestyöhön kaivataan erityisesti valmentavaa ja vuorovaikutuksellista otetta, alaisten coachaamista ja tukemista. Esimiehen on tultava toimeen muiden organisaatioiden, tiimien, kumppanien jne. kanssa. On hyvä muistaa, että esimiehen rooliin kuuluu usein asiakastyötä tai ideoiden myymistä muille.

Liiketalouden ja ICT:n perustaidot on oltava hallussa, samoin kyky neuvotella ja laatia strategia. Asennepuolella tulee sietää painetta, kyetä toimimaan oma-aloitteisesti, energisesti, aktiivisesti, analyyttisesti ja joustavasti. Myös vastuunotto ja organisointikyky korostuvat hyvän esimiehen ominaisuuksissa.

Lähde: Suomen paras pomo -kilpailu, HS