Työllisyysnäkymät

Suomen halutuimmat työntekijät 2014

4.6.2014 klo 10:55

Suomessa on pulaa ammattimiehistä, autonkuljettajista ja suunnittelijoista

ManpowerGroupin vuosittainen Talent Shortage Survey –tutkimus kartoittaa maailmanlaajuisesti ja alueellisesti 10 hankalimmin täytettävää työpaikkaa. Tutkimukseen osallistui yli 37 000 työnantajaa 42 maasta.

Suomalaisista työnantajista 33 % ilmoitti kamppailevansa osaajapulan kanssa. Eniten pulaa on kädentaitoja vaativissa ammateissa, kuten rakennusalan ammattiosaajat, putkimiehet, sähköasentajat ja hitsaajat.

Suomen halutuimmat työntekijät vuonna 2014:

1. Ammattimiehet
2. Autonkuljettajat
3. Suunnittelijat
4. Hotelli- ja ravintolahenkilöstö
5. Insinöörit
6. Teknikot
7. Tuotantotyöntekijät- ja koneenhoitajat
8. Myyntiammattilaiset
9. Markkinointi-, PR- ja viestintähenkilöstö
10. Johtajat

Verrattaessa viime vuoden tutkimukseen Suomen osalta halutuimpien työntekijöiden kärkikaksikko on pysynyt ennallaan. Kärkilistalta on pudonnut pois taloushallinnon ja kirjanpidon ammattilaiset sekä IT-henkilöstö. Listalle on noussut joitakin uusia ammattiryhmiä, kuten esimerkiksi markkinointi-, PR- ja viestintähenkilöstö sekä johtajat.

Globaalisti 36 % työnantajista koki oikean osaamisen löytämisen haasteelliseksi. Maailmanlaajuisesti TOP 3 vaikeimmin täytettävän työtehtävän joukosta löytyvät ammattiosaajat, insinöörit ja teknikot. 54 % työnantajista arvioi osaajapulan vaikuttavan melko paljon tai erittäin paljon omaan liiketoimintaansa. Työnantajilla on eniten vaikeuksia täyttää työtehtäviä Japanissa, jossa osaamispulaa mittaava luku oli 81 %. Toisena tulee Intia (64 %) ja sen jälkeen Yhdysvallat ja Saksa (40 %). Vähäisintä osaajapula on Irlannissa (2 %), Espanjassa (3 %) ja Alankomaissa (5 %).

Lue Talent Shortage Survey:n tulokset kokonaisuudessaan ja katso, mistä rekrytointivaikeudet johtuvat ja minkälaisia ratkaisuja yritykset käyttävät selvitäkseen haasteista>>