Talous ja raha

Suomalaiset suhtautuvat pessimistisesti tulevaan

10.8.2015 klo 15:43

Suomalaiset suhtautuvat tulevaisuuteen merkittävästi pessimistisemmin kuin ruotsalaiset, norjalaiset ja tanskalaiset. Tämä käy ilmi Nielsenin tutkimuksesta.

Nielsenin tutkimuksessa selvitettiin globaalisti yli 30 000 kotitalouden odotuksia työllisyydestä, taloudesta ja tulevaisuudennäkymistä. Vaikka Suomen Consumer Confidence Index nousi tämän vuoden toisella neljänneksellä, se on yhä matalalla tasolla.

Vuoden 2015 toisella neljänneksellä Suomen Consumer Confidence Index nousi 63:sta 66 pisteeseen. Muissa Pohjoismaissa lukemat ovat huomattavasti korkeampia. Tanskan pisteet olivat 112 ja Ruotsilla sekä Norjalla molemmilla 88.

Suomalaiset säästävät vähemmän

Tutkimus kertoo suomalaisten myös säästävän EU:n keskiarvoa vähemmän. 34 prosenttia EU-kansalaisista kertoo ensisijaisesti säästävänsä välttämättömien kustannusten maksamisen jälkeen ylijääneet rahat.  Suomessa vain 30 prosenttia vastaajista säästää ensisijaisesti. Peräti 27 prosenttia suomalaisista kertoo, ettei rahaa jää säästöön lainkaan.

Nielsen tutkii vuosineljänneksittäin kulutuskäyttäytymistä ja kuluttajien luottamusta talouteen ja työmarkkinoihin. Tutkimuksen tuloksena syntyy kuluttajaluottamusindeksi Consumer Confidence Index, jossa yli 100 pistettä kertoo kuluttajien positiivisesta luottamuksesta talouteen ja alle 100 pistettä kertoo kuluttajien heikosta luottamuksesta.

Lähde: Nielsen
www.nielsen.com