Työhyvinvointi

Suomalaiset sinnittelevät kipujen kanssa

9.2.2016 klo 11:03

Yli 60 prosenttia suomalaisista yrittää hoitaa kipua sohvalla makoilulla ja särkylääkkeillä.

Tutkimuksen mukaan työikäiset suomalaiset sinnittelevät mieluummin kipujensa kanssa kuin hakeutuvat lääkäriin. Eniten ongelmia aiheuttavat selkä- ja olkapäävaivat sekä päänsärky. Monilla kipu on satunnaista, mutta joka kolmannella kipua kokeneista se on ollut pitkäkestoista tai jatkuvaa.

Kovaksi tai sietämättömäksi kipuaan kuvailee 43 prosenttia tutkimukseen vastanneista. Sen sijaan että kipujen syitä hoidettaisiin, niitä lievennetään pääasiassa sohvalla ja särkylääkkeellä. Myös lääkärit määräävät kipuun ensisijaisesti särkylääkkeitä. Tämä on ristiriidassa uusien Käypä hoito -suositusten kanssa, joissa painotetaan lääkkeettömiä vaihtoehtoja kivun hoidossa. Tiedot käyvät ilmi valtakunnallisen fysioterapiaketju Fysioksen tammikuussa teettämästä tutkimuksesta.

Miten yleisiä kivut ovat?

Fysioksen tilaaman tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten yleisesti suomalaiset kärsivät kivuista, miten he toimivat kivun iskiessä ja millaista hoitoa siihen on haettu. Taloustutkimuksen toteuttamaan tutkimukseen vastasi yhteensä 1453 työikäistä eli iältään 20–65-vuotiasta ihmistä. Valtaosa eli 1156 kertoo kärsineensä kivuista viimeisen vuoden aikana.

Selkäkivut ovat vaivoista yleisimpiä. Niistä on kärsinyt vuoden sisällä jopa puolet työikäisistä. Erityisesti naiset (56 %) ja 20–29-vuotiaat (57 %) kärsivät selkävaivoista muita useammin. Naisilla ja nuorilla aikuisilla on muita enemmän myös pään ja niskan alueen särkyjä: kun keskimäärin pääkipuja kokee 41 prosenttia työikäisistä, naisilla päänsärkyä on ollut joka toisella ja nuorilla jopa 58 prosentilla. Kolmanneksi eniten ongelmia aiheuttavat olkapäät (32 %) ja neljänneksi polvet (28 %).

Kipua pitkitetään suotta

Kipujen kanssa yritetään sitkeästi pärjätä yksin. Vuoden sisällä kipua kärsineistä vain 37 prosenttia oli hakeutunut johonkin hoitoon helpottaakseen vaivojaan, 63 prosenttia oli sinnitellyt ilman apua. Suurin osa reagoi kipuun lepäämällä (66 %) ja ottamalla särkylääkettä (62 %).

Urheiluvammoihin kuten venähdyksiin suositeltu kylmä-koho-kompressio-muistisääntö on monilla hallussa, sillä jääpussista tai kompressiositeestä osasi apua hakea 15 prosenttia vastaajista. Välittömästi hoitoon oli hakeutunut 15 prosenttia kipuilijoista. Internetistä hoitokeinoja ryhtyi surffaamaan joka kymmenes. Ystäviltä tai perheenjäseniltä neuvoja kysyi 6 prosenttia vastaajista.

Ohimenevän päänsäryn hoidossa särkylääkkeillä hoitaminen saattaa riittää, mutta muissa kiputiloissa hoitoon joudutaan usein hakeutumaan myöhemmin, jotta kivun varsinainen syy löytyisi.

Fysioterapialla voi helpottaa kipua

Tutkimuksen mukaan fysioterapiasta on hakenut helpotusta 14 prosenttia kaikista kipua kokeneista vastaajista. Tämä on hieman omituista, koska fysioterapiaa pitää tehokkaana hoitomuotona 67 prosenttia kaikista tutkimukseen vastanneista. Yksi harhaluuloista on, että hoitoon tarvitaan lääkärin lähete. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan fysioterapiaan voi tulla myös ilman lähetettä.

Kivun takia hoitoon hakeutuneista suurin osa meni työterveyslääkärille (18 %) tai julkiselle puolelle terveyskeskukseen (10 %). Herkimmin hoitoa hakivat kyselyn vanhimmat, yli 50-vuotiaat vastaajat (46 %), erityisesti toimihenkilönä tai asiantuntijatehtävissä työskentelevät sekä eläkeläiset. Harvemmin hoitoon hakeutuivat 20–29-vuotiaat nuoret aikuiset (22 %), erityisesti opiskelijat. Lääkärin vastaanotolla kipuun määrättiin yleisimmin hoidoksi särkylääkettä. Selkä- ja olkapäävaivoissa annettiin määrällisesti eniten lähetteitä fysioterapiaan, noin joka toiselle näistä vaivoista kärsineelle.

Fysioterapian eri hoitokeinoilla kipua voi lievittää ja poistaa. Yli puolet fysioterapiassa käyneistä vastaajista koki kivun lieventyneen (54 %). Kokonaan kivusta kertoi päässeensä eroon lähes joka kolmas (27 %). Osalla vastanneista hoito oli yhä kesken.

Lähde: Fysios Group Oy

Fysios on uusi kotimainen, valtakunnallisesti toimiva fysioterapiaketju. Toimipisteet sijaitsevat Helsingissä, Espoossa, Ilmajoella, Imatralla, Joensuussa, Kauniaisissa, Lappeenrannassa, Lahdessa, Lempäälässä, Nokialla, Oulussa, Raaseporissa, Seinäjoella, Tampereella, Turussa, Vaasassa, Valkeakoskella ja Vantaalla. Fysioksessa työskentelee yli 200 fysioterapia-alan ammattilaista. www.fysios.fi