Työllisyysnäkymät

Suomalaiset kaipaavat vaihtelua perinteiseen joulupöytään

17.12.2018 klo 7:00

Suomalaiset arvostavat joulupöydässä perinteitä, mutta joulun ruokaperinteet ovat selvästi uudistumassa.

Yli puolet (59 %) suomalaisista kaipaa joulupöytään uusia ruokalajeja tai syö jouluna jotain muuta kuin perinteisiä jouluruokia. Vaihtelua joulupöytään haetaan erityisesti kala- ja kasvisruoista.

Lidlin teettämän jouluruokatutkimuksen* mukaan puolet suomalaisista (48 %) kaipaa joulupöytään perinteisten jouluruokien lisäksi vaihtelua ja uusia ruokalajeja. Joka kymmenes suomalainen (11 %) on kyllästynyt perinteisiin jouluruokiin tai syö jouluna jotain muuta kuin perinteisiä jouluruokia.

Joulukinkku suosituin ruokalaji

Vaikka joulukinkku on edelleen suosituin ruokalaji joulupöydässä, 10 prosenttia suomalaisista aikoo vähentää porsaanlihan osuutta joulun aikaan. Kinkun sijaan joulupöytään katetaankin entistä enemmän kala- ja kasvisruokia. Kasvisruokia joulupöytään aikoo lisätä 17 prosenttia ja kalaruokia 16 prosenttia suomalaisista.

Bataattilaatikko oli muutama vuosi sitten joulun uutuushittiruoka. Nyt se on vakiinnuttanut paikkansa jo useassa joulupöydässä. Joulun klassikkoraaka-aineista – kotimaisista juureksista, saa loihdittua helposti uusia makuyhdistelmiä. Lantun, punajuuren ja porkkanan lisäksi joulukuussa parhaimmillaan ovat myös maa-­artisokka ja palsternakka.

– Joulupöydässä kannattaa hyödyntää runsaasti sesongin juureksia. Moderni rosolli syntyy paahdetuista punajuurista ja vuohenjuustosta. Kranssin muotoon aseteltuna se on näyttävä tarjottava joulupöydässä. Perinteisen lanttulaatikon haastaa puolestaan jouluinen Waldorfinsalaatti, Liedellä-lehden päätoimittaja, viestintäpäällikkö Pilvi-Sisko Riikonen vinkkaa.

* Tutkimustiedot perustuvat Lidlin teettämään jouluruokatutkimukseen. Kantar TNS:n tekemä tutkimus toteutettiin lokakuussa 2018 ja siihen vastasi 1003 joulua viettävää 18–79-vuotiasta suomalaista.

Lähde: Lidl