Talous ja raha

Suomalainen rikastuu yrityskaupoilla

2.11.2015 klo 17:11

2.11.2015 ilmestyneet verotiedot paljastavat jälleen, kuka tienasi ja kuinka paljon. Isotuloisten lista koostuu valtaosin onnistuneilla yrityskaupoilla rikastuneista teollisuusyrittäjistä. Ansiotuloissa vaihtelua näkyy runsaasti myös alakohtaisesti.

Vuonna 2014 tehtiin erityisen paljon menestyksellisiä yrityskauppoja, joilla tienanneet näkyvät nyt suurituloisimpien listalla. Erityisen hyvä viime vuosi oli valaisinoptiikkaan erikoistuneen Ledilin perustaneille ja myyneille Hannu Hukkaselle ja Tom Mikael Kuntzelle, joiden yhteiset tulot nousivat yli 55 miljoonaan euroon.

Varsinaissuomalaisen kaksikon tulot syntyivät pääosin yrityskaupoilla, sillä ansiotulolistauksessa Hukkanen sijoittui 1,2 miljoonan euron tuloillaan sijalla 60. ja Kuntze sijalle 61. Pääomaveroa maksetaan omistuksesta ja yrityskaupoista syntyneistä pääoma- ja osinkotuloista ja ansioveroa puolestaan palkkatuloista. Pääomatuloa kuitenkin verotetaan ansiotuloa kevyemmin.

Supercell erottui ansiotuloilla ja veronmaksajana

Parhaiten palkkatyöllään tienasi 6,1 miljoonaa euroa netonnut Supercellin pelisuunnittelija Lasse Louhento, jonka ansiotulot vastaavat 266 keskivertosuomalaisen tienestejä. Veroja pelialan menestyjä maksoi 52 %. Louhento jätti taakseen viime vuoden ykkösen, Koneen entisen toimitusjohtaja Matti Alahuhdan, jonka ansiotulot jäivät reiluun neljään miljoonaan euroon. Hänen veroprosenttinsa oli 46 %.

Supercell erottui hyvänä veronmaksajana myös listalla, jossa Helsingin Sanomat vertaili eniten veroja maksaneita henkilöitä vuosien 1999-2013 aikana. Pelifirman pääomistajat Mikko Kodisoja ja Ilkka Paananen nousivat listan sijoille viisi ja kuusi ikään kuin junioreina, sillä kärkeä pitävät Sanoma-yhtiön edesmennyt pääomistaja Aatos Erkko, Nokia-optioilla rikastunut Jorma Ollila sekä Sampo-konsernin omistava Björn Walhroos ovat heitä huomattavasti vanhempia.

Naisten osuus listoilla yhä alle 20 prosenttia

Naisten osuus suurtuloisten listalla on yhä pieni vähemmistö. Tuhannen eniten pääomatulojen keränneen listalla naisia on vajaa 20 % ja ansiotulojen listalla reilu 10 %. Parhaiten naisista menestyi saunayhtiö Harvian omistajiin kuuluva Sari Harvia-Jyllinmaa, jonka verotettavat kokonaistulot ylsivät 13,8 miljoonaa euroon. Myös ne syntyivät pääosin perheyhtiön myynnistä saaduista tuloista.

Myös opettajien ja asiantuntijoiden palkoissa merkittäviä eroja

Vaikka yritysjohtajat nousevat verotiedoissa omaan sarjaansa, vaihtelua tulotasossa riittää myös monen alan palkkatyössä. Taloussanomien vertailun mukaan esimerkiksi opettajien palkat vaihtelevat voimakkaasti julkisen alan palkkajärjestelmän ansiosta. Erilaisten ikälisien ja määrävuosikorotusten ansiosta opettajan lähtöpalkka voi nousta vuosien mittaan jopa 40 %. Myös johtajien laskeminen mukaan tulovertailuun hajauttaa tilastoja merkittävästi.

Anna Väre