Työllisyysnäkymät

Suomalainen nainen menestyy maailmalla

9.3.2015 klo 12:03

Työikäiset naiset suuntaavat suomalaismiehiä ahkerammin töihin ulkomaille. Eikä ihme, sillä suomalaisten naisten koulutustaso on maailman kirkkainta kärkeä.

Suomalainen nainen menestyy maailmalla. Brittiläinen talouslehti The Economist listasi 5.3.15 Suomen maailman parhaaksi maaksi työssäkäyvälle naiselle. Meiltä lähtee maailmalle palkittuja muotisuunnittelijoita, kansainvälisesti arvostettuja tutkijoita sekä ihailtuja bisnespersoonia, taiteilijoita sekä avustustyöntekijöitä. Suomalaista naista arvostetaan maailmalla.

Vaikka Suomi on naiselle hyvä paikka elää ja tehdä työtä, naiset siirtyvät usein miehiä rohkeammin mielenkiintoisen työn perässä ulkomaille. Etenkin työuraansa aloittelevien, noin parikymppisten ikäluokassa ero on selkeä. Naiset ovat ennakkoluulottomia ja rohkeita kohtaamaan uusia kulttuureja.

Ulkomaille lähtevät naiset ovat lisäksi keskimäärin korkeammin koulutettuja kuin miehet. Viime vuonna korkeakouluopiskelijoista 53 prosenttia oli naisia ja 47 prosenttia miehiä. Maailma muuttuu nopeasti ja yritysten kansainvälistymiskehitys on ollut vauhdikasta.

Vahvat talousmaat kiinnostavat

Tilastokeskuksen uusimman vuoden 2013 maastamuuttotilaston mukaan suomalaisia naisia muutti ulkomaille kaikkiaan 5 240 ja miehiä 4418. Kärkipaikkaa pitää Ruotsi, jonne muutti lähes joka neljäs nainen. Osuus on merkittävä, mutta kaukana 1980-luvun 80 prosentin muuttoaallosta. Kärkisijoilla on Pohjoismaiden lisäksi Yhdysvallat ja Euroopan suuret taloudet. Nousijoiden joukossa on myös Viro, joka on houkutellut suomalaisia naisia viime vuosina aiempaa enemmän. Myös Egypti, Kenia ja Somalia sekä Kiina, Arabiemiirikunnat ja Brasilia ovat listalla.

Miksi ulkomaille?

Ulkomaille muuttaneiden naisten neljä suurinta alaa ovat kauppa-, finanssi- ja kiinteistöala, koulutus ja tutkimus sekä terveydenhuolto. Naiset hallitsevat näistä kolmea. Kaupan alalla naisia työskentelee hieman yli puolet, koulutusalalla noin 60 prosenttia ja terveydenhuollossa karkeasti katsottuna neljä viidestä.

Raha ei yksin hallitse lähtijöiden motiiveja. Muuton taustalla voi olla työn ohella myös rakkaus, opiskelu tai vaikkapa elämäntapamuutos. Opiskelukokemus ulkomailla madaltaa kynnystä työskennellä toisessa maassa myöhemmällä iällä.

Lähde: Taloussanomat