Työhyvinvointi

Suojaa silmät auringolta, myös ulkotöissä

19.5.2016 klo 7:00

Kesällä ulkona ollessa ja ulkona työskennellessä on tärkeää suojata silmät häikäisyltä ja UV-säteilyltä. Aurinkolasit ovat paras tapa suojata silmät auringonvalolta.

Terveystalon silmätautien ylilääkäri Tiina Leivon mukaan silmien suojaaminen auringossa on terveydelle tärkeää, sillä aurinkolasien käytöllä voi ehkäistä sekä silmien häikäisyä että yleisiä silmäsairauksia. Auringonvalolla on vaikutusta esimerkiksi kaihin ja ikärappeuman kehitykseen. Silmien lisäksi aurinkolasit suojaavat ohutta silmänympärysihoa paitsi vanhenemiselta, myös ennen kaikkea ihosyövältä. On  hyvä myös tiedostaa, että UV-säteilylle altistuu myös varjossa. Siksi ei ole liioiteltua pitää aurinkolaseja päässä, vaikka olisi pilviäkin taivaalla.

Aurinkolasit tilanteen mukaan

Aurinkolaseja valitessa kannattaa tarkistaa, että kehykset istuvat hyvin ja että laseissa on riittävä UV-suojaus. Suomessa myytävät CE-merkinnällä varustetut lasit täyttävät eurooppalaiset turvallisuusvaatimukset. Aurinkolasit kannattaa hankkia optikkoliikkeestä hyvän laadun varmistamiseksi. Optisesti laadukkaat linssit eivät vääristä ja niissä on tarvittavat suojaominaisuudet. Lisäksi optikolla asiantunteva palvelu auttaa valitsemaan omiin käyttötarkoituksiin, kuten eri harrastuksiin sopivat lasit eri linssiväreineen. Tärkeää onkin miettiä, missä aurinkolaseja aikoo käyttää: tulevatko lasit yleiskäyttöön vai esimerkiksi johonkin tiettyyn harrastukseen?

Esimerkiksi golfaajan kannattaa hankkia aurinkolasit punertavan tai ruskean sävyisillä linsseillä, koska niiden läpi golfkentän vaihteleva vihreä pinta tulee hyvin esiin. Kalastusta harrastavien puolestaan kannattaa hankkia polarisoivat linssit, joiden avulla veden pinnan alle näkee paremmin. Veneilijälle sopivat kaarevammat, tummalinssiset aurinkolasit, jotka suojaavat hyvin tuulelta ja auringolta.

Lapsen silmät ovat erityisen herkät

Lasten silmien suojaamiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota, koska lapset ovat aikuisia alttiimpia auringolle. Lapsen silmän väliaineet ovat hyvin kirkkaat, joten auringonsäteet läpäisevät silmän eri kerrokset helpommin kuin aikuisilla. Riski vaurioitumiselle on suurempi, ja mahdolliset muutokset tulevat usein ilmi vasta vanhemmalla iällä.

Muista nämä aurinkolasiostoksilla:
• Tarkista, että aurinkolaseissa on riittävä UV-suojaus.
• Katso, että aurinkolasit istuvat hyvin ja että ne ovat säädettävissä.
• Varmista, että linssit ovat laadukkaat: optikkoliikkeistä hankituissa laseissa on varmasti laadukkaat linssit.
• Hanki oikeanlaiset linssit: golfaajalle sopivat punertavan tai ruskean sävyiset linssit, veneilijälle tummat ja kalastajalle polarisoivat.
• Lasten silmät ovat erityisen herkät auringonvalolle, joten panosta laadukkaisiin laseihin, jotka pysyvät hyvin päässä.

Lähde: Terveystalo, Specsavers

Lue myös ihon aurinkosuojauksesta