Vastaa kyselyyn

Hei työnhakija, haluamme kehittää palveluamme paremmaksi. Siksi olemme kiitollisia, jos vastaat kyselyymme. Osallistu kyselyyn tästä ›

Oikotie Työpaikat
Työhyvinvointi

Suojaa ihosi ulkotöissä!

22.5.2018 klo 18:26

Monen kesätyö voi tapahtua ulkona. Aurinkoisina päivinä saa työn lomassa nauttia myös lämmöstä, mutta iho kannattaa suojata!

Allergia-, iho- ja astmaliitto listasi viisi väittämää auringosta. Asiantuntija Kaisa Toikko vastaa, ovatko ne totta vai tarua.

1. Pilvisellä säällä ei voi palaa

Pilviselläkin säällä iho voi palaa. UV-sä­teily lä­päisee myös pilvi­verhon. Sik­si aurin­golta pi­tää suo­jautua pilvi­si­näkin päi­vinä. Ohut pilvikerros läpäisee noin 90 prosenttia auringon säteilystä. Ilmatieteen laitos ilmoittaa päivittäin UV-indeksin, joka kertoo auringon haitallisen säteilyn määrän. Kun UV-indeksi on kolme tai enemmän, on syytä suojautua auringon säteilyltä.

2. Punainen iho ei ole palanut

Monen mielestä iho on palanut vasta, kun iho hil­seilee tai on rakku­loilla. Kuitenkin jo lie­väkin pu­notus tar­koittaa, et­tä iho on pa­lanut. It­se asiassa se­kä ihon pu­notus et­tä rus­ketus ovat merk­kejä sii­tä, et­tä au­ringon ultra­vio­let­ti­sä­teily on pääs­syt vaurioit­tamaan ihoa.

3. D-vitamiinin ottaminen ennen auringonottoa suojaa ihoa

D-vi­ta­miini ei suo­jaa ihoa pala­mi­selta. Sen sijaan aurinko vaikuttaa D-vitamiinin esiasteen muodostumiseen ihon rakenteissa.

4. Aurinkovoiteen levitys iholle aamulla suojaa koko päivän

Yksi rasvaus päivässä ei riitä, olipa aurinkovoide vedenkestävää tai ei. Aurinkosuojavoi­detta pi­tää li­sätä päi­vän mit­taan, sillä sen teho heikkenee muutamassa tunnissa, ja varsinkin jos käy vä­lillä ui­massa tai hikoilee paljon.

5. Rusketus kaunistaa ihoa

Tä­mä voi ol­la tot­ta ly­hyellä aika­vä­lillä. Au­ringon ke­vyesti päivet­tämä iho on tä­män het­kisten kauneu­si­han­teiden mu­kainen. Pit­källä aika­vä­lillä ihon paahta­minen aurin­gossa ei kui­tenkaan tee kau­niiksi. UV-sä­teily van­hentaa ihoa, tekee siitä ryppyisen ja lisää ihosyövän riskiä.

Asiantuntijana: Kaisa Toikko

Lue lisää:

https://www.allergia.fi/iho/iho-ja-aurinko/