Blogi

Starttaa työnhaun vuosi 2015 näillä vinkeillä

7.1.2015 klo 15:20 Blogi

Nyt kun vuosi 2014 on lusittu ja tammikuu käynnistynyt jo varsin haipakkaa, lienee paikallaan tutkailla myös työnhakua uusin silmin.

Alkuvuosihan on perinteisesti syksyn kera vuoden aktiivisinta työnhakuaikaa, eikä syyttä. Edessä häämöttävät kesätyöt aktivoivat toki porukkaa työnhakuun, mutta myös ”uusi alku” vuodenvaihteen jälkeen ja paluu vanhan tutun sorvin ääreen saavat usein jotain napsahtamaan työntekijöiden mielissä – olisiko nyt aika kokeilla jotain uutta? Ei siis mikään ihme, että vuoden alussa sekä työnantajat että –hakijat ovat liikenteessä suorastaan sankoin joukoin.

Se, että niin moni muukin aloittaa työnhakuun aktivoitumisen juuri tammikuussa, aiheuttaa toki tavallista suurempaa kilpailuakin työnhakurintamalla. Miten siis erottua hakijoiden massasta ja mitä ylipäätään kannattaa pitää mielessä, jos työnhaku juuri nyt on ajankohtaista? Kokosin tähän oman vinkkilistani terävimmän kärjen – asiat, jotka nyt ainakin kannattaa huomioida ennen työnhakuun ryhtymistä.

1. Hio CV:stäsi timanttinen

Vaikka CV:si olisikin asiapuolen osalta ihan ajantasainen ja tiedot kohdillaan kuten pitääkin, voisi nyt olla hyvä hetki tuunata CV:n huomioarvoa parempaan rotiin. Visualisointi on päivän sana, työnhaussakin. Oletko koskaan miettinyt, että CV:n formaatin ei aina ole pakko olla se PDF tai Word-tiedosto? Mitäpä jos kokeilisit esitellä osaamistasi vaikkapa PowerPointin keinoin tai rakentamalla Pinterestiin oman ”Ura”-kansion, joka kertoo kuvin osaamisestasi? Esimerkkejä kiinnostavista toteutuksista löydät googlaamalla esimerkiksi ”visual cv”. Jos nämä vaihtoehdot tuntuvat liian extremeltä, kannattaa omaa CV:tä edes sparrata jonkun tutun kanssa – saat ”tuoreet silmät” katsomaan toteutustapaasi ja parhaimmillaan myös hyviä vinkkejä parempaan toteutukseen.

2. Ota niskaote some-profiileistasi

Nyt viimeistään jos koskaan on aika päivittää omat julkiset some-profiilit – ja ylipäätään määrittää mitkä profiileista ovat julkisia – potentiaalisen työnantajan katseen kestäviksi ja mielellään edustaviksikin. Vinkkejä aiheesta löydät esimerkiksi täältä ja täältä.

3. Unohda jo se copy/paste

Itsekin ajoittain töitä suorastaan urakalla hakeneena tiedän, että houkutus hakemusviestien kopioimiseen, tai ainakin osittaiseen ”kierrätykseen", käy varsin suureksi etenkin siinä kohtaa kun hakemuksia tulee rustattua kerralla useammallekin työnantajalle. Jos vain vaihtaisi otsikon ja muutaman sanan, eihän sillä nyt ole väliä, eihän? Kyllä sillä vaan on. Geneerisen, kopioidun hakemuksen kun haistaa jo kaukaa, enkä usko että haluat antaa itsestäsi juuri geneeristä kuvaa silloin kun pitäisi nimeomaan erottautua. Lisäksi riski, että hakemuksesi on lähtökohtaisesti epäonnistunut, suorastaan monistuu samalla kun monistat viestiäsi joka suuntaan. Copy/pasten sijaan ehdotankin mieluummin panostamaan hakemisessa niihin työpaikkoihin, joihin aidosti haluat kopioidun hakuammunnan sijaan – uskallan väittää, että tulokset ovat parempia.

Lisää työnhakuvinkkejä löydät täältä:https://tyopaikat.oikotie.fi/tyontekijalle/tyonhaku.Ja eikun tsemppiä uusiin seikkailuihin työnhaun parissa!

Paula Narkiniemi
vapaa kirjoittaja
@PoolaKristiina