Blogi

Starttaa työnhaun uusi vuosi!

4.1.2016 klo 7:00

Jos et jo joulukuun alussa tarttunut härkää sarvista ja aloittanut verryttelyä alkuvuoden työnhakurumbaa silmällä pitäen, nyt on sen aika!

Ahdistua ei kannata. Organisoimalla ja suunnittelemalla edessä olevat työnhakuun liittyvät tehtävät, hommasta selviää yllättävänkin helposti.

Tarvitaan siis suunnitelma. Ja jokaiseen hyvään suunnitelmaan kuuluvat myös tavoitteet: mitä konkreettisesti tavoittelet alkuvuoden työnhaullasi? Toki uutta työtä, mutta tässä kohtaa mieti myös niin sanotut reunaehdot, eli mihin kaikkeen olet ylipäätään valmis ryhtymään ja missä menee raja kieltäytymiselle. Näin et hukkaa aikaa joka kerta arvioimalla joustovarasi erikseen, kun olet periaatepäätöksen jo kertaalleen tehnyt – etenkään tilanteissa, joissa tarjolla on ihan ok työ, mutta aidosti et syty siitä.

Tavoitteiden asettamisen jälkeen on aika kääriä hihat ja miettiä, mitä uniikkia juuri sinulla on työmarkkinoille tarjottavana tällä hetkellä. Arvioi omaa osaamistasi nimenomaan nykytilanteen kautta, älä palaa muutaman vuoden taakse edelliseen työnhakuusi, sillä paljon muuttuu jo vuodessakin. Arvioi taitosi, osaamisesi ja sosiaaliset taipumuksesi erikseen vaikkapa listamuotoon. Tämän jälkeen asetu työnantajan saappaisiin unelmatyössäsi ja sijoita taidot tärkeysjärjestykseen suhteessa kyseiseen työhön; mikä on tärkeintä ja mikä taas vähemmän työssä onnistumisen kannalta?

Tässä kohtaa sinulla on jo sekä lista tavoitteista, että osa keinoista niiden saavuttamiseksi. Tähän pohjatyöhön kannattaa uhrata muutama hetki ja vaiva, sillä sen päälle itse työnhaun aloittaminen käy jo huomattavan sukkelasti ja tehokkaasti.

Ja vasta tässä kohtaa, päivitä cv:si. Olet nyt saanut perspektiiviä osaamiseesi ja siihen, mitä taitoja ja ominaisuuksia juuri sinun kannattaa työnhaussasi korostaa, joten hyödynnä löydöksiäsi. Vaikka vanhan cv:n korjailu tuntuukin helpolta ja houkuttelevalta vaihtoehdolta, estää se sinua todennäköisesti tekemästä jotain aidosti erottuvaa ja osaamistasi korostavaa. Vanhan vangiksi on liian helppo jäädä, mutta puhtaalta pöydältä aloittamisessa, jos missä piilee todellinen onnistumisen mahdollisuus. Ajattele nyt, voit täysin ilman kaavoihin kangistumista kertoa itsestäsi työntekijänä juuri niin kuin haluat, ilman valmista sapluunaa. Suosittelen kokeilemaan.

Ja kuten lupasin, tehokas startti alkuvuoden työnhakuun vaatii hetkellistä vaivannäköä, joka palkitsee tekijänsä. Tee pohjatyö kunnolla, niin työnhaku sujuu helpommin koko alkuvuoden.

Paula Narkiniemi

Vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina