Sosiaaliturva ei synny itsestään – siihen tarvitaan osaajia

Jokainen meistä suomalaisista on jossain vaiheessa elämäänsä Kelan asiakas. Vuosittain suomalaiset asioivat Kelan verkkopalvelussa, puhelinpalvelussa ja toimistoissa yhteensä yli 28 miljoonaa kertaa. Kohtaamiset asiakkaiden kanssa pitävät sisällään erilaisia tarpeita ja elämäntilanteita ja edellyttävät Kelan työntekijöiltä monenlaista osaamista.

Sosiaaliturva ei synny itsestään. Yli 7000 kelalaisen joukossa on useita eri alojen ammattilaisia, kuten sosionomeja, juristeja ja terveydenhuollon ammattilaisia. Nykytekniikka mahdollistaa tiiviin yhteistyön eri puolilla Suomea työskentelevien asiantuntijoiden välillä. Sisäinen verkostoituminen ja kannustava ilmapiiri tukevat tavoitetta palvella asiakasta mahdollisimman hyvin. ”Asiakkaat ovat se ykkösjuttu”, vahvistaa palveluneuvoja Joonas Saukko. 

Merkityksellisyys tekee työstä myös mielekästä Kelan työntekijöille. ”Minulle tuottaa älyttömästi mielihyvää, kun näen, että asiakkaan asiat edistyvät”, kuvailee Kelan etuuskäsittelijä Kati Bom. ”Nämä voivat olla pitkiä prosesseja. On ilo tietää, että olemme voineet auttaa elämän vaikeiden paikkojen yli."

Kaikki lähtee siitä, että töissä viihdytään. Kelassa huomioidaan henkilökunnan jaksaminen ja voimavarat. Eri elämäntilanteissa joustetaan. ”Täällä ihmisillä on hyvin erityyppiset taustat, mutta tunnelma on avoin – ja täällä puhalletaan ihan oikeasti yhteen hiileen”, kertoo Joonas Saukko työpaikastaan.

Yhteiskunnallisten muutosten myötä myös Kelan tehtävät ovat jatkuvassa liikkeessä. Tulevaisuuden ICT-järjestelmien ja sähköisten palveluiden rakentaminen edellyttävät organisaatiolta valmiutta kehittyä ja muuttaa toimintatapojaan. ”Kela on minulle uudistuva mutta turvallinen työnantaja, jolla on iso rooli suomalaisten arjessa. Me pidämme porukalla huolta siitä, että ihan jokainen asiakas saa tarvitsemaansa palvelua nyt ja tulevaisuudessa”, Kati Bom tiivistää.