Työhyvinvointi

Some koukuttaa kuin huume

25.5.2016 klo 12:50

Facebook, Twitter, WhatsApp, Instagram, Pinterest, YouTube… Voisitko olla hetkisen ilman? Oletko pohtinut, tulisiko elämääsi ilman somea lisää aikaa? Lisääntyneen ajan voisit käyttää vaikkapa työntekoon tai harrastusten parissa.

Yle Uutisten Taloustutkimuksella teettämän selvityksen mukaan suomalaiset ovat todellistaFacebook-kansaa. Selvityksen mukaan 56 prosenttia yli 15-vuotiaista käyttää Facebookia. Käyttö vaihtelee ikäryhmittäin: esimerkiksi 82 prosenttia 25−34-vuotiaista ja 63 prosenttia alle viisikymppisistä tykkää olla Facebookissa. Sitä vanhemmista työikäisistä 38 prosenttia on Facebookin lumoissa.

Tilastokeskuksen tutkimus Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö vahvistaa asian. Sen mukaan yli puolet työikäisistä seuraa yhteisöpalveluja, kuten Facebookia ja Twitteriä. Koska älylaite kulkee mukana kaikkialle ”somettaminen” on helppoa.

Some on addiktio

Computerworld -julkaisun kolumnisti Mike Elganin mukaan some addiktoi yhtä paljon kuin huumeet. Sitä on saatava lisää. Facebookista ei voi irrottautua, koska siellä ovat kaikki. Tykkäykset hivelevät itsetuntoa.

A-klinikkasäätiö julkaisi nettitestin, jolla pystyi arvioimaan Fb-riippuvuuttaan. Testiä tehtiin 17 500 kertaa viikossa. Monilla on on vaikeuksia hallita Facebookin käyttöä. Professori Raian Alin mukaan digiaddiktio aiheuttaa neurologisia ongelmia: luovuus heikentyy, masennus uhkaa ja kuva todellisuudesta häiriintyy. Saksalainen psykiatri Manfred Spitzer lanseerasi termin digidementia. Kun digidementia iskee oikeaan aivopuoliskoon, se vaikuttaa muun muassa ongelmanratkaisukykyyn, muistiin ja uuden oppimiseen.

Ajanhallinta hunningolla

Työnantajalla on oikeus määrätä työajasta ja -välineistä, ja se voi halutessaan kieltää somen käytön työaikana. Käyttökielto olisikin ongelmallista organisaatioissa, joiden näkyminen somessa on osa yrityskuvaa. Työntekijän positiiviset postaukset ja twiitit ovat yrityksen etu.

Kannattaa myös muistaa, että työntekijää koskee lojaliteettivelvoite työnantajaa kohtaan; myös vapaa-ajalla. Kipakka keskustelu sosiaalisessa mediassa voi tulla kalliiksi ja sen vuoksi voi menettää jopa työpaikkansa.

Työturvallisuuskeskuksen ja Työterveyslaitoksen työsuojelupaneelissa kartoitettiin somen käyttöä työpaikoilla. Ongelmiksi koettiin muun muassa, ettei työpaikalla ole selkeitä pelisääntöjä somen käytöstä ja että se hajottaa työaikaa sekä häiritsee työntekoa ja hankaloittaa ajanhallintaa.

Somen parissa syntyykin helposti flow-tila. Se on huono asia luovuutta ja ajattelukykyä vaativissa työtehtävissä. Pää ei kestä, kun siellä jyllää kaikki maailman asiat. Myös henkinen kuormitus, infoähky ja stressi ovat totta. Someaddiktille levottomuutta aiheuttaa sekin, ettei pääse ”somettamaan”.

Somepaasto on paikallaan

Ennen kahvitauoilla lueskeltiin päivän lehteä, nyt uutisvirtaa vahdataan somesta. Kun työn ja työstä palautumisen raja hämärtyy, tauotkin vietetään netissä. Someriippuvuudenhaittojen tunnistaminen ja niihin puuttuminen on tärkeää sekä työhyvinvoinnin että työn tuottavuuden kannalta.

Siedätys on paras tapa tarkastella suhdettaan somen käyttöön. On tervettä miettiä, miksi käyttää aikaansa sosiaaliseen mediaan.

Lähde: Yle Uutiset, Tilastokeskus, A-Klinikka, Telma-lehti

Lue myös sometrendit2016