Työnhaku

Soitto ennen hakemusta kannattaa

15.6.2016 klo 14:48

Työelämän murroksessa muuttuvat myös työnhaun tavat. Digitaaliset välineet ja sosiaalinen media ovat muuttaneet työnhakua, ja monet työtehtävät vaativat yrittäjähenkistä otetta ja vastuunkantoa.

Työnhaun perusidea on kuitenkin säilynyt: osaamisestaan on tiedotettava työnantajalle siten, että työnantaja kiinnostuu. Yleisesti ottaen työnantajat toivovat työnhakijoilta oikeaa asennetta ja oma-aloitteisuutta.

Tässä viisi vinkkiä työnhakuun:

1. Avoin hakemus

Suurin osa työpaikoista on ns. piilotyöpaikkoja, joista ei ilmoitella työpaikkasivustoilla. Työnhakijan kannattaakin lähettää avoimia ja hyvin profiloituja hakemuksia suoraan työnantajille.

Ensin kannattaa aina soittaa. Aktiivinen ote kertoo, että hakija on motivoitunut. Kirjallisen hakemuksen voi lähettää sitten puhelinkeskustelun jälkeen. Myös yritysten internetsivuilla on usein ohjeet avointen hakemusten tekemisestä.

2. Videohakemus

Videohakemukset kasvattavat suosiotaan ja ovat yleisiä esimerkiksi myyntialalla. Videossa voi markkinoida taitojaan, osaamistaan ja omaa persoonaansa. Useissa rekrytointijärjestelmissä työnhakijalla on mahdollisuus jättää oma videoesittely.

Myös videohaastattelut ovat yleistyneet.

3. Rekrytointitapahtumat

Esimerkiksi Uudellamaalla on alkuvuoden aikana järjestetty noin 50 rekrytointitapahtumaa. Erityisesti kaupan ja palvelualalla rekrytointitilaisuudet ovat yleisiä. Tilaisuuksissa työnhakijat saavat tietoa yrityksistä ja erilaisista toimenkuvista ja työnantaja pääsee haastattelemaan potentiaalisia hakijoita.

4. Verkostoituminen

Kaikki verkostoituminen on suositeltavaa, oli sitten kyse työhön liittyvistä tapahtumista tai yhdistys- ja vapaa-ajan toiminnasta. Omalla aktiivisuudella on merkitystä!

Muista myös sosiaalinen media. Kerro avoimesti, että etsit uutta työtä.

5. Hanki tietoa

Eri aloista ja ammateista saa tietoa esimerkiksi työ- ja elinkeinotoimiston verkkosivujen Ammattinetistä. Ammattibarometri kertoo eri ammattien kehitysnäkymistä lähitulevaisuudessa.

Lähde: Metro