Työllisyysnäkymät

SKAM työllistää ja tuo nuorten elämän näyttämölle

28.3.2019 klo 12:18

Menestyksekäs tv-sarja SKAM saapuu teatteriversiona Kulttuuritalo Martinukseen Vantaalle lokakuussa. Näyttelijöiden rekrytointiprosessi on käynnissä koko kevään ajan.

Norjalainen nuorten menestyssarja SKAM saapuu Suomeen teatteriversiona. Näytelmä saa Suomen kantaesityksensä Vantaan kaupungin Kulttuuritalo Martinuksen päänäyttämöllä 2. lokakuuta 2019. Näytöskausi on lyhyt; SKAMin voi nähdä Vantaalla 30. marraskuuta saakka.

– SKAMin neljä tuotantokautta ovat olleet suosittuja monissa maissa – myös meillä Suomessa. Sarja on saanut myös alan merkittäviä palkintoja. Vaikka kyseessä on nuortensarja, se puhuttelee myös aikuisia. Siksi meille oli tärkeää saada Suomeen teatteriversio, joka käsittelee ajankohtaisia asioita nuorten elämässä, kuten esimerkiksi ystävyyttä, uskontoa, rakkautta ja seksiä. SKAM-teatteriversio perustuu tv-sarjan ensimmäiseen tuotantokauteen, Kulttuuritalo Martinusta johtava teatterinjohtaja Christian Sandström sanoo.

Esimerkiksi Saksassa, Ranskassa, Hollannissa, Italiassa ja Yhdysvalloissa SKAMista on tuotettu oma televisioversionsa. Martinuksen teatteriversio pohjautuu Julie Andemin tv-käsikirjoitukseen, josta sen on näyttämölle kirjoittanut Line Mørkeby. Käsikirjoituksen on suomentanut Aino Piirola.

– Idea tuoda SKAM Suomeen ja näyttämölle on minun. Kulttuuritalo Martinuksessa luodaan nyt nuorille aivan uudet puitteet tehdä taidetta ja teatteria Martinuksen Nuorten Näyttämön -projektissa. Tähän SKAM-teatteriversio sopii erinomaisesti, Sandström kertoo.

– Nordic Dramacornerin toimitusjohtaja Hanna Jääskinen on tehnyt suuren työn tässä prosessissa. Olemme todella kiitollisia ja tyytyväisiä, että nämä oikeudet tulivat Vantaalle, Sandström kiittelee.

SKAM tarttuu nuorten elämän suuriin kysymyksiin

SKAMin teatteriversiota ei toteuteta sooloillen, vaan tiiviissä yhteistyössä oikeudet omistavan NRK:n kanssa. Kuitenkin suomenkielisen näyttämöversion oikeudet on Nordic Dramacornerin.

– Näytelmä esitetään suomeksi, mutta suomenruotsalaisuus on mahdollisesti mukana jollakin tavalla, Sandström vinkkaa.

SKAM on iso juttu koko Vantaan kaupungille sekä Vantaan kulttuuripalveluille.

– Oslolaisnuorten elämää käsittelevä sarja toi suuret kysymykset, kuten oman identiteetin löytämisen, ystävyyden haasteet ja sydänsurut lähelle televisiosarjan katsojia. Aiomme toteuttaa saman teatterissa.

Sandström on vakuuttunut siitä, että SKAMin maailma tulee lähelle suomalaista yleisöä. Teatteriversio suomennetaan ja paikallistetaan Suomeen, jotta nuoret löytävät ihan varmasti tuttua kosketuspintaa.

– Jos SKAM kiinnostaa katsojaa, niin se kiinnostaa myös näyttelijää; olemme saaneet jo 350 hakemusta. Nuoret ovat todella kiinnostuneita SKAM-rooleista. Rekrytointiprosessi on pitkä ja kestää koko kevään ajan. SKAM työllistää taiteellisessa ja teknisessä tiimissä yhteensä 20-30 henkilöä ja näyttelijät. Roolitus on selvillä kesän jälkeen, Sandström sanoo.

SKAM-näyttelijöiden rekrytointi on parhaillaan käynnissä ja hakuohjeet löytyvät Kulttuuritalo Martinuksen Facebook-sivulta. Suomen SKAMin näyttämöversioon etsitään kahdeksaa nuorta näyttelijää. SKAMin liput ovat jo myynnissä.