Blogi

Sesonkiajattelua

7.12.2015 klo 11:40

Rekrytointivuosi kulminoituu kahteen pääsesonkiin: alkusyksyyn ja alkuvuoteen. Silloin haut ovat kuumimmillaan ja uusia työuran alkuja syntyy enemmän kuin muina vuodenaikoina.

 On loogista, että kesä- ja joululomien aikana rauhassa hautuneet ajatukset muutoksesta konkretisoituvat näiden kausien päätyttyä, ihan niin kuin ”uusi elämä” aloitetaan lomien jälkeen kuntosalilla rehkien tai muuten ryhdistäytymällä. Hetken lomalla rötväämisen jälkeen tuntuu hyvältä tehdä suuria päätöksiä, myös työuralla.
 
Koska rekrytointisesongit ovat näinkin selkeät, herää väistämättä kysymys: miten erottua hauissa niistä kaikista muista työuralleen muutosta hakevista? Entä miten esimerkiksi kohta käsillä olevaan alkuvuoden työnhakurumbaan voisi etukäteen jo valmistautua?
 
Alkuvuoden ollessa vuoden kuuminta rekrytointisesonkia, ehdotankin suhtautumaan siihen vähän samaan tapaan kuin jouluvalmisteluihin.  Toiset ovat luonnostaan hyvissä ajoin (elokuussa jopa) kärppänä lahjaostoksilla ja h-hetken koittaessa kaikki on  viimeisen päälle tip top, toiset venyttävät valmistelut viime tinkaan ja kärsivät stressistä. Näin käy helposti myös rekrysesongin korvalla.
 
Suosittelenkin kultaista keskitietä, etenkin nyt kun alkuvuoden hakusesonkiin on palttiarallaa kuukauden päivät aikaa valmistautua. Ainakin nämä sesonkivalmistelut ehdit vielä hyvin tehdä ennen vuoden vaihdetta ja olla ainakin hitusen valmistautuneempi kuin ehkä muuten olisit.
 
1. Mieti tavoitteitasi jo nyt: minkälaista muutosta kaipaat urallesi? Haluatko vaihtaa työpaikkaa vai kenties alaa kokonaan? Jälkimmäisen kohdalla opiskeluvaihtoehdot kannattaa kartoittaa jo nyt, jotten missaa yhteishakuja. Ajatuksia kannattaa toki kypsytellä vielä joulun pyhinäkin, mutta jo nyt startattu ajatustyö kantaa hedelmää, sillä olet ikään kuin ohjelmoinut jo aivosi aktiivisesti ajattelemaan muutosta.
 
2. Jos työskentelet alalla, jolla sosiaalisen median aktiivinen käyttö on enemmänkin hyve kuin ajan hukkaa, kannattaa eri some-kanavissa aktivoitua jo nyt. Sen sijaan, että aktivoisit pölyttyneen Twitter-tilisi tammikuun hakujen korvalla – minkä muuten huomaa aika helposti – voisit tehdä sen jo nyt etkä ”jäisi kiinni” kaunistellusta some-aktiivisuudestasi. Bonuksena pääset paremmin kärryille siitä, mikä alallasi somessa juuri nyt puhuttaa.
 
3. Päivitä cv.
 
4. Tarkkaile jo nyt, minkälaisia hakuja sulkeutuu ennen joulua. Vaikka joulukuu ei ehkä olekaan se vilkkain rekrytointikuukausi, etenkään loppua kohden, haluavat silti monet työnantajat saada uudet ihmiset remmiin heti uuden vuoden alussa ja täyttävät hyviäkin positioita pikavauhdilla ennen joulua. Ja jos näistä ei omaan haaviin osu mitään, ei huolta, paras sesonki on vasta edessä.
 
Paula Narkiniemi
vapaa kirjoittaja
Twitter: @PoolaKristiina