Blogi

Se parempi työpaikkailmoitus

8.2.2016 klo 7:00

Olisiko jo aika hiukan tuulettaa niitä kaavamaisia työpaikkailmoituksia, joihin yleensä kiireessä sorrut?

On niin kovin helppoa vain kopioida vanhojen ilmoitusten pohjat ja vähän muokkailla jo olemassa olevaa, mutta näin tehdessäsi heikennät joka kerta mahdollisuuksiasi napata juurikin ne parhaat kandidaatit. Vaadithan sinäkin hakijoilta panostusta etkä innostu liukuhihnahakemuksista, joten miksi odotat erilaista reaktiota omaan laiskuuteesi?

Kyse ei ole mistään rakettitieteestä, korkeintaan hetken pysähtymisestä ja miettimisestä ennen kuin ryhdyt kirjoituspuuhiin. Näillä neljällä ohjeella pääset jo aika kauas copy-paste-ilmoituksen laatimisesta, kokeile vaikka.

1. Ajattele kuin ihannekandidaattisi

Olet jo ennen ilmoituksen laatimista määritellyt, minkälaista työntekijää olet etsimässä. Asetu siis ilmoituksen laatimishetkellä hänen saappaisiinsa. Miksi hakisin juuri teille töihin? Jos pystyt vastaamaan tähän yksinkertaiseen kysymykseen työpaikkailmoituksessa tavalla, joka todennäköisimmin vetoaa ihannekandidaattiisi, olet jo pitkällä. Perinteisen listamaisen työnkuvauksen sijaan voisit kokeilla tarjolla olevasta työstä kertomista hiukan eri tavalla – mistä itse kiinnostuisit?

2. Säilytä realismi vaatimuksissa

Vaikka kuinka houkuttelevaa onkin listata kaikki, siis ihan kaikki, toiveesi hakijoille, koita hillitä itsesi. Kukaan ei ole täydellinen ja pysty vastaamaan kymmeniin toiveisiisi, etenkään jos ne on laadittu ajatuksella ”olisi ihan kiva jos se osaisi tämänkin”. Samalla fokus hakijan tärkeimmistä ominaisuuksista häviää ja teet taas itsellesi hallaa. Mieti mieluummin 3-5 tärkeintä ominaisuutta, joita ilman työssä ei mielestäsi pärjää ja unohda listalta ne ihan kivat.

3. Kerro jotain aidosti kiinnostavaa ja erottuvaa työpaikasta

Tämän kohdan sisällön voit sisällyttää myös kohtaan 1. Tärkeintä on, että ilmoituksessasi kerrotaan työpaikasta jotain sellaista, mitä verkkosivujen tai muiden lähteiden kautta ei selviä. Jotain, mikä erottaa työpaikkanne muista – jotain uniikkia, joka kiinnittää hakijoiden huomion ja suorastaan pakottaa hakemaan paikkaa.

4. Pidä punainen lanka

Liian moni työpaikkailmoitus paljastaa sen laatijan päättämättömyyden ja jopa tietämättömyyden. Yhdessä kohtaa ilmoitusta toivotaan yhtä ja toisessa toista, mielellään vielä niin, että hakija hämmentyy: mitä minulta oikein odotetaan? Hyvässä ilmoituksessa ei ole arvailun tai tulkinnan varaa, vaan hakija tietää heti sen luettuaan onko sopiva hakija vai ei. Sama pätee harhaan johtamiseen; jos haet assistenttia, älä kierrä tietoa kuorruttamalla titteli tai tehtävät korusanoilla, vaan kerro suoraan mistä työssä on kyse. Muussa tapauksessa pettymyksiä on taatusti luvassa, puolin ja toisin.

Paula Narkiniemi

Vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina