Blogi

Se näyttää hyvältä CV:ssä

Kuinka monta kertaa olet työurallasi miettinyt, mitkä tehtävät, tittelit ja työnantajat näyttäisivät hyvältä nimenomaan CV:ssä? Aina ei ehkä kannattaisi.

”Se näyttää hyvältä CV:ssä” on lausahdus, jonka moni meistä on päästänyt ilmoille, kun tarjolla on ollut tehtävä esimerkiksi alan tunnetusti arvostetussa työpaikassa tai ihan vaan hyvältä kuulostava titteli. Totta on, että tietyt tehtävänimikkeet ja työnantajat näyttävät hyvältä CV:ssä ja herättävät yleensä enemmän mielenkiintoa vastapuolessa kuin tuntemattomammat yritykset ja positiot.

Suomessa piirit ovat lisäksi niin pienet, että tietyt työnantajat nauttivat ihan ansaitustikin hyvästä maineesta ja sen myötä myös siellä työskennelleet saavat osan tästä hakiessaan uutta työpaikkaa. Pystyt varmasti nimeämään oman alasi parhaina tunnetut työnantajat, joiden nimi ansioluettelossa ei koskaan näytä huonolta, ja tittelit, jotka avaavat ovia enemmän kuin muut.

Työnantajien lisäksi titteli voi tosiaan olla asia, joka vetoaa rekrytoijaan paljonkin. On helpompi vakuuttaa olevansa sopiva haettuun paikkaan, kun nykyisesti tittelistä on niin sanotusti lyhyt matka haettuun, eli rekrytoija näkee siinä riittävästi avoinna olevaan tehtävään haettuja ominaisuuksia. Ja kyllä, rekrytoijien vain ehkä vilkuillessa CV:täsi, huomio kiinnittyy helposti niinkin simppeleihin asioihin kuin tehtävänimikkeisiin. Ei siis ole lainkaan ihme, että tietyt nimikkeet auttavat rekrytoinnissa paremmin eteenpäin kuin toiset – vaikka muuten työkokemus olisi hakijoilla kutakuinkin sama.

Tästä kaikesta huolimatta olen vahvasti sitä mieltä, ettei hyvältä CV:ssä näyttävä tehtävä tai työnantaja saisi olla se kaikkein tärkein tekijä päätöksenteossa. Jos työuraa suunnittelee liikaa sen perusteella, mikä näyttää hyvältä CV:ssä, voi päätyä tekemään hommia, joista ei aidosti välitä ja joissa ei viihdy. Olen itsekin tehnyt aikanaan väärän päätöksen sen perusteella, että työnantaja oli tunnettu ja edusti jotain, missä halusin olla osana, vaikka tiesin, ettei työpersoonani todennäköisesti ole paras match kyseiseen paikkaan. Ajattelin, että voin sopeutua – toisin kävi.

Siksipä CV:n ”kaunista riviä” tärkeämpää on valita työ, joka vastaa toiveita muillakin osa-alueilla – se, että pesti vielä näyttää hyvältä CV:ssä on sitten kirsikka kakun päällä.

Paula Narkiniemi

vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina