Työhyvinvointi

Saisinko käydä töissä ihan vain rahan takia?

Mies töissä.

Media on täynnä työelämäpuhetta, somessa pöhistään webinaareista ja feedi täyttyy jälleen kerran skumppalaseista kun joku on saanut uuden, kuuman työpaikan. Saako töissä enää käydä pelkän rahan takia?

Unelmaduuni, intohimoammatti, urakehitys, osaamisen kehittäminen, opintoja vastaava työ ja päällikköpesti – tai miten olisi vaihteeksi ihan vain duuni, joka elättää tekijänsä?

Välillä voi tuntua siltä, että ympärillä kaikki ovat lemppariammatissaan tai vähintäänkin kovaa kyytiä pyrkimässä sellaiseen.

Sosiaalinen media vaikuttaa olevan täynnä uratykkejä, joille työ on elämän tarkoitus tai kenties jotain vieläkin enemmän.

Illanistujaisissa hierotaan bisneksiä ja kerskaillaan kuluneen työviikon saavutuksilla. Olipa meneillään häät tai hautajaiset, uudelta tuttavuudelta tiedustellaan ensimmäisenä, millaista työtä tämä tekee.

Lue myös: Miten edetä uralla, jos ei halua esihenkilöksi? Vastaus on horisontaalinen urakehitys

Työelämästä vaahtoaminen antaa vääristyneen kuvan. Se antaa ymmärtää, että työn kuuluisi olla erityisen merkityksellinen osa elämää. Tosiasiassa on paljon ihmisiä, jotka käyvät töissä ihan vain ansaitakseen leivän pöytään. Ehkä olet yksi heistä – tai sitten yksi niistä, jotka salaa haaveilevat hyppäävänsä ulos tästä työelämän teatterista.

Työn ja vapaa-ajan tasapaino kutsuu

Moni valitsee iisin työn, koska se mahdollistaa laadukkaan vapaa-ajan. Kun ei ole antanut työviikon imeä mehuja itsestään, voi kanavoida yli jäävän energian itselle merkitykselliseen tekemiseen.

Lue myös: 10 vinkkiä työstä palautumisen tueksi

Yksi panostaa vapaa-ajalla rennompaan perhe-elämään, toinen monipuolisiin harrastuksiin, kolmas treenaa urheilua kilpatasolla.

Jollekulle on tärkeää ihan vain se, etteivät työasiat pyöri mielessä vapaa-ajalla eikä viikonloppuisin tarvitse kärvistellä sunnuntaiahdistuksessa. Jos on aiemmin vaativassa työssä ollessaan kärsinyt huonounisuudesta, osaa arvostaa sitä, ettei työ valvota öisin.

Lue myös Riku Aallon vinkit mikrotreeniin.

Elämäntilanne vaikuttaa työhön liittyviin toiveisiin

Toiveet työtä kohtaan ehtivät muuttua monta kertaa työuran aikana. Aina valinta ei ole työtä tekevän oma, sillä elämässä tulee eteen kaikenlaisia vaiheita.

Myyntitykki voi kaivata seesteisempää työtä siksi aikaa, kun elää vaativaa pikkulapsiarkea. Uraohjus saattaa laittaa urakehityksen jäähylle hoitaakseen iäkkäitä vanhempiaan tai muita läheisiään.

Lue myös: Vauva tulossa? Näin valmistaudut äitiyslomaan töissä

Jos on sairastunut vakavasti tai elpymässä työuupumuksesta, ajatukset työn sisällöstä ja merkityksellisyydestä voivat olla toisenlaiset kuin aiemmin.

Joskus taas pitkissä opinnoissa tai vaativassa työssä ponnistelu laittaa hakeutumaan hommiin, joissa saa pitkästä aikaa heittää aivot narikkaan tai ainakin hetkeksi säästöliekille. Ja se on täysin ok!

Jos käyt töissä vain rahan takia, muttet ole tyytyväinen palkkaasi, katso vinkkimme palkkaneuvotteluihin. Jos taas et ole tyytyväinen työpaikkaasi, kurkkaa avoimet työpaikkamme.

Toimittaja: Liina Hurri