Työuran alussa

Säätiö nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi

11.10.2016 klo 14:09

Jo viidennes suomalaisista 20–24-vuotiaista miehistä ei opiskele eikä käy töissä. Mistä on kyse?

Ulla Nord johtaa Me-säätiötä, jonka tavoitteena on vähentää lasten, nuorten ja perheiden syrjäytymistä ja eriarvoistumista Suomessa. Säätiön ovat perustaneet Supercell-miljonäärit Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja yksityishenkilöinä.

Ammatillisesta koulutuksesta valmistuu paljon ihmisiä suoraan kortistoon.  Syrjäytyminen tunnistetaan jo peruskoulussa, mutta siellä ei pystytä ottamaan vastuuta erityistä tukea tarvitsevista nuorista.

Viime kesänä Me-säätiö myi pääomanaan olleet Supercellin osakkeet ja sai niistä noin 200 miljoonaa euroa. Tänä vuonna säätiö rahoittaa hankkeita noin kahden miljoonan euron arvosta, ja ensi vuonna jo enemmän.

 Me-säätiö ei halua rahoittaa yksittäisiä hankkeita, jotka loppuvat siinä vaiheessa kun säätiön rahoitus loppuu. Me-säätiön rooli on tuottaa pysyvää muutosta, mutta myös  ottaa riskejä. Säätiö haluaa muuttaa rakenteita.

Miksi nykyiset palvelut eivät saa otetta erityistukea tarvitsevista nuorista?

Ulla Nordin mukaan palvelujärjestelmä on sirpaleinen, ja tapa auttaa ongelmakeskeinen. Palveluja tarjotaan eri hallinnonaloihin kuuluvista yksiköistä eikä oikean palvelun löytäminen aina onnistu.

Nordin mukaan on paljon nuoria, jotka eivät koulun lopettaessaan eivät osaa lukea eivätkä kirjoittaa kunnolla.

Lähde: Arvopaperi