Työhyvinvointi

Säästä selkää

24.8.2016 klo 12:37

Ovatko hartiasi jumissa? Mikäli ovat, nyt on korkea aika miettiä työergonomiaa ja omaa hyvinvointia.

Useilla aloilla työ on yhä enemmän paikoillaan istumista tietokoneen ääressä tai muuten staattisessa asennossa. Tämä rasittaa tuki- ja liikuntaelimistöä. Lihasten ja kehon yksipuolinen kuormitus aiheuttaa väsymisoireita sekä lihasten kipeytymistä ja jännittymistä. Esimerkiksi tietokoneen hiiri on hyvin yleinen syy yläselän ja olkapään ongelmille. Näyttöpäätetyötä tekevien silmille tulee myös koko ajan suuri rasitus, mikä voi välillisesti vaikuttaa myös niska-hartia-alueeseen.

Yksipuolinen kuormitus ja liikkumattomuus näkyvät myös tilastoissa. Suomalaisten työkyvyttömyyden syinä ovat usein tuki- ja liikuntaelinsairaudet.

Selkäkivut ja erilaiset tuki- ja liikuntaelinvaivat olivat toiseksi yleisin syy työterveyslääkärin vastaanottokäyntiin viime vuonna esimerkiksi Terveystalossa.

– Selkäkivut aiheuttivat vuonna 2015 eniten sairauspoissaoloja Suomessa, työterveyden ylilääkäri Minna Pihlajamäki Terveystalosta kertoo.

Työympäristön ergonomia

Paras keino selkäkipujen ennaltaehkäisyyn on työasennon vaihtaminen mahdollisimman usein. On yksilöllistä, kuinka usein asentoa tulisi vaihtaa, sillä toiset saavat rasitusoireita nopeammin kuin toiset. Pääasia on, että työskentelyasentoa vaihtelee säännöllisesti jo ennaltaehkäisevästi. Pitkittyneestä lihasjännityksestä ja vääränlaisesta kuormituksesta voi seurata pahempiakin vaivoja.

Mikäli kaikki työ tapahtuu tietokoneella eikä erilaisia työtehtäviä ole tarjolla, kannattaa huomio suunnata työympäristön ergonomiaan. Esimerkiksi korkeussäädettävät pöydät mahdollistavat töiden tekemisen istuen ja seisten. Seisten töitä voi tehdä paljon aktiivisemmin esimerkiksi vaihtelemalla painoa jalalta toiselle tai nostamalla toisen jalan jalkatuen tai tuolin päälle. Istuessa voi hyödyntää työtuolin keinumekanismia asennonvaihtelussa tai ”treenata” pakaralihaksia jännittäen ja rentouttaen. Jo pienetkin tauot vähentävät yksipuolista kuormitusta.

Liikunta auttaa

Ergonomian lisäksi selkävaivojen ennaltaehkäisyyn tarvitaan keskivartalon lihaksia. Suosi liikuntaa, joka vahvistaa keskivartaloa. Se, miten kehosta huolehtii vapaa-ajalla vaikuttaa siihen, miten selviää töissä.

Työfysioterapeutin viisi vinkkiä selän huoltoon:

1. Vaihda työasentoa! Työasennon ja -tehtävien vaihto on tärkeää.
2. Pidä minitaukoja. Muista työn tauotus ja tee tuki- ja liikuntaelimistöä rentouttavia liikkeitä.
3. Lisää aktiivisuutta työpäivään. Lähde liikkeelle: tulosta vähän kauempana sijaitsevalle verkkotulostimelle ja suosi portaita hissin sijaan.
4. Muista arki- ja hyötyliikunta myös vapaa-ajalla. Jää yhtä pysäkkiä aikaisemmin bussista ja kävele pidempi matka kotiin. Tee kauppareissu kävellen tai pyöräillen.
5. Kohenna lihaskuntoa. Syvien keskivartalolihasten tuki on tärkeää etenkin työssä, jossa on paljon kantamista ja nostamista. Istumatyössä niitä tarvitaan asennon ylläpitämiseen. Paranna kestävyyskuntoa liikkumalla useana päivänä viikossa yhteensä ainakin 2,5 tuntia reippaasti tai tunti ja 15 minuuttia rasittavasti. Kohenna lihaskuntoa ja kehitä liikehallintaa ainakin kaksi kertaa viikossa.

Lähde ja lisätietoja:
Katja Kivenjuuri, työfysioterapeutti, Terveystalo
Minna Pihlajamäki, työterveyden ylilääkäri, Terveystalo