Työhyvinvointi

S-ryhmä – Kokin työssä palkitsevinta on nähdä oma kädenjälkensä

”Mut sytyttää seikkailunhaluisuus tai hulluus, mikä tässä työssä on. Parasta tässä työssä on asiakkaat ja työkaverit ja se, että olet ihmisten kanssa tekemisissä. S-ryhmä on luotettava, pitää sen minkä lupaa ja joustava tilanteissa.” Haluatko Villen työkaveriksi?

5.8.2019 klo 10:53

Keittiömestari Ville Vanhalan intohimo syttyi teini-iässä, eikä rakkaus ruoanlaittoa kohtaan ole päästänyt otteestaan. Positiivinen palaute ja asiakkaille tuotettu mielihyvä motivoivat kokin ammatissa.

Lahden Amarillon keittiömestarin Ville Vanhalan innostus ruoanlaittoon sai alkunsa monelle varsin tutusta paikasta: yläkoulun kotitaloustunneilta. Hiljalleen harrastus siirtyi koulusta kotiin, ja suhde keittiöön sen kuin syveni.

Kokin työssä palkitsevinta on nähdä oma kädenjälkensä

Kokin työssä palkitsevinta on nähdä oma kädenjälkensä

Teini-ikäisenä Vanhalaa ei houkuttanut ajatus lukiosta, vaan hotelli- ja ravintola-alan opinnot ammattikoulussa tuntuivat kaikkein luontevimmalta vaihtoehdolta.

“Amiksen jälkeen olin vielä epävarma tulevaisuudesta, mutta päätin hakea ammattikorkeakouluun ja pääsinkin Lahteen opiskelemaan restonomiksi”, Vanhala kertoo.

“Lahdessa opiskelukaveri vinkkasi vapautuvasta työpaikasta, johon minun kannattaisi hakea. Vasta kyseinen työ Amarillossa sytytti kunnolla uuden kipinän kokin hommiin.”

Sama liekki palaa vieläkin. Vanhala on nyt työskennellyt Amarillossa seitsemän vuotta ja edennyt kokista vuoromestariksi ja jälleen keittiömestariksi. Vanhala pyörittää isoa keittiötä, joten työpäiviin mahtuu ruoanlaiton lisäksi tuhti annos toimistotöitä ja henkilöstöjohtamista.

Vanhala kertoo, että ammattikorkeakoulun penkillä haalittuja taitoja esimerkiksi yrittäjyydestä, kannattavuudesta ja johtamisesta onkin oppinut arvostamaan kunnolla vasta myöhemmin työelämässä.

“Aloittaessani työt Amarillossa opin myös hurjasti silloisilta työkavereilta ja esimiehiltä. Iso syy viihtymiseen on ollut huikea työporukka. Kun on huumoria mukana, niin arkea jaksaa paljon paremmin,” Vanhala kertoo.

“Edelleen tuntuu, että minulla on paljon annettavaa tässä työssä, vaikka samassa keittiössä on tullut häärättyä pitkään.”

Saumatonta yhteispeliä

Harvassa työssä pääsee todistamaan oman kädenjäljen yhtä konkreettisesti kuin kokin ammatissa. Vanhalan mukaan on palkitsevaa tietää, että itse tehty annos tuottaa mielihyvää asiakkaalle. Positiivinen palaute motivoi, mutta negatiiviset palautteet otetaan nekin mielellään vastaan oppimisen paikkoina.

“Pidän siitä, että kokin työpäivät ovat hektisiä ja nopeatempoisia, joten ei tarvitse hirveästi kelloa tuijotella. Joskus tuntuu, ettei kellossa edes riitä tunnit tekemään kaikkea, mitä pitäisi tehdä”.

Varsinkin kiireisinä aikoina henkilökunnalta vaaditaan saumatonta yhteistyötä, jotta annokset valmistuvat laadukkaasti ja aikataulun puitteissa. Tiimin kesken hitsaantunut yhteishenki onkin Vanhalan mukaan työn parhaita puolia.

“Kaikki tulevat toistensa kanssa toimeen ja osaavat jopa ennakoida, miten toinen liikkuu ja mitä työkaveri tekee seuraavaksi. Keittiötiimin välistä kemiaa voisi verrata vaikka urheilujoukkueeseen”, Vanhala naurahtaa.

Tiimin kesken hitsaantunut yhteishenki onkin Vanhalan mukaan työn parhaita puolia.

Tiimin kesken hitsaantunut yhteishenki onkin Vanhalan mukaan työn parhaita puolia.

Huipputyyppejä tarvitaan tulevaisuudessa

Nälkä kasvaa syödessä. Vanhala haluaa oppia jatkuvasti uutta ravintola-alalta ja aikoo hankkia lisäkoulutusta. Joskus tulevaisuudessa miestä kiinnostaisi työskennellä myös keittiön ulkopuolella esimerkiksi liiketoiminnan tai ravintola-alan kehitystehtävissä.

Vanhala on kotiutunut vankasti S-ryhmään, jota mies hehkuttaa reiluksi ja joustavaksi työnantajaksi. Hän kertoo, että arvostus työnantajaa kohtaan on kasvanut enemmän ja enemmän vuosien saatossa.

“Kannustaisin hakemaan rohkeasti tähän hommaan, jos vain löytyy oikeaa asennetta ja persoonaa."

“Kannustaisin hakemaan rohkeasti tähän hommaan, jos vain löytyy oikeaa asennetta ja persoonaa."

Mutta mitä keittiömestari haluaisi sanoa sellaisille nuorille, jotka harkitsevat kokin ammattia?

“Kannustaisin hakemaan rohkeasti tähän hommaan, jos vain löytyy oikeaa asennetta ja persoonaa. Työ vaatii paineensietokykyä, yhteistyökykyä ja kovia hermoja, mutta on todella palkitsevaa”, Vanhala rohkaisee.

“Tekijöistä on jatkuvasti huutava pula. Varsinkin, kun ravintola-alan myynti kasvaa koko ajan, ja nuoret sukupolvet käyttävät enemmän ravintolapalveluita ja käyvät ulkona syömässä. Huipputyypeille löytyy varmasti tilausta pitkälle tulevaisuuteen.”

 

www.s-ryhmä.fi/työpaikat