Kaikki artikkelit
Työhyvinvointi

S-ryhmä – ABC:n salityöntekijä Minna Tommo on moniosaaja ja tsemppari, jonka positiivisuus tarttuu

Minna työskentelee Apsilla marketissa, keittiössä ja salissa. Tsempparihomma on sellainen, että näyttää muille esimerkkiä, että ”noin se pitää vetää eteenpäin.” Työkaverit ja asiakkaat on ne, minkä takia jaksaa.

7.1.2020 klo 16:18

Heinolalainen Minna Tommo oli ABC-myymälässä töissä ensimmäisen kerran kesätyöntekijänä. Tiiminsä tsempparina palkittu Tommo arvostaa työpaikkansa rentoa ja asiakaslähtöistä ilmapiiriä.

Minna Tommon työura ABC-liikennemyymälässä alkoi kesätyöntekijänä kahdeksannella luokalla ja seuraavana kesänä hän hakeutui uudestaan samaan paikkaan. Kun Tommo neljä vuotta sitten valmistui ammattikoulusta turvallisuusalalle, hän halusi ehdottomasti jatkaa tutulla ABC:lla, jossa hän oli työskennellyt myös opintojensa ohella.

Parasta Tommon mielestä ovat ympärillä olevat ihmiset sekä työpaikan rento ja hyväksyvä ilmapiiri. "On kiva nähdä tuttuja asiakkaita, jotka käyvät täällä päivittäin. Töissä on hyvä olla, kun voi olla oma itsensä ja on hyviä tyyppejä vieressä, joiden kanssa tehdään yhdessä", hän kertoo.

Vuoden asiakaspalvelija on tiimin tsemppari

Tommon aloittaessa salityöntekijänä hänelle tuli iloisena yllätyksenä, kuinka monipuolista työ on. Tommo työskenteli aluksi ravintolasalin puolella, mutta on nykyään tuttu näky myös myymälässä sekä hampurilaisravintola Hesburgerin keittiössä ja kassalla.

"Ensin katsoin, mitä muut tekevät. Sitten sanoin esimiehelle, että haluaisin oppia olemaan marketin puolella ja pääsin perehdytysvuoroon, jossa sain ihan rauhassa opetella", hän kertoo kokemuksistaan.

Tommon työkaverit ovat kaikenikäisiä aina nuorista kesätyöntekijöistä kokeneisiin konkareihin, eikä Tommo ole työpaikkansa ainoa moniosaaja – päinvastoin. Liikenneasemalla kaikki tekevät kaikkea. "On tärkeää jakaa tietämystä, jotta muutkin tietävät, miten toimitaan, jos joku on poissa. Voimme auttaa toinen toisiamme", Tommo kertoo.

Vuonna 2018 työkaverit äänestivät Tommon vuoden asiakaspalvelijaksi, tsemppariksi, joka saa positiivisuudellaan hymyn tarttumaan niin asiakkaisiin kuin oman talon väkeenkin. Tommo itse kokee työnsä mielekkäänä, kun voi omalla panoksellaan ilahduttaa muita.

"Yritän tsempata omaa työporukkaa, jotta meillä on hauskaa, vaikka asiakkaita tulisi ovista ja ikkunoista. Saan siitä itse niin paljon, kun porukalla on hyvä olla", Tommo kuvailee.

Työssä oppii aina uutta

Omatoimisena ja touhukkaana persoonana Tommo pitää siitä, että hiljaisenakin aikana löytyy tekemistä ja työssä saa käyttää omaa luovuuttaan. "Jos on ongelmatilanteita, voi itse soveltaa. Jos joku tuote on ravintolan puolelta lopussa, sitä voi hakea marketin puolelta, kunhan homma saadaan hoidettua", hän kertoo.

Alasta kiinnostuneita Tommo kannustaa rohkeasti kokeilemaan, vaikka jännittäisikin. Hän kokee itse olevansa arka uusissa tilanteissa, mutta on huomannut, että työpaikalla opastetaan tulokkaita mielellään ja että kaiken voi oppia. Hyödyllisinä ominaisuuksina hän pitääkin positiivisuutta ja sosiaalisuutta – sitä, että uskaltaa olla oma itsensä asiakkaiden parissa ja pyytää apua työkavereilta ongelmatilanteissa.

"Meidän porukkaan on aina todella tervetullut ja on helpottavaa ajatella, että kaikki me ollaan oltu joskus täällä ensimmäistä kertaa. Me kaikki opitaan koko ajan jotain uutta", Tommo sanoo.

Hän itse viihtyy työpaikallaan edelleen hyvin eikä haikaile muualle. "Tykkään työkavereista, asiakkaista ja siitä mitä teen. Joskus tulevaisuudessa saatan ehkä hakea vuoropäälliköksi tai esimieheksi, kun sen aika tulee. Mutta olen tyytyväinen näinkin."