Työuran alussa

Röyhkeys työpaikalla

27.7.2015 klo 14:36

Oletko kohdannut työpaikallasi epäkohteliasta ja huonoa käytöstä? Entä oletko itse käyttäytynyt huonosti työpaikalla?

Usein ajatellaan, että huonoon käytökseen ja röyhkeyteen on parasta olla vastaamatta samalla mitalla. Asiallinen käytös on suotavaa, vaikka toinen olisi töykeä. Floridan yliopiston tutkijoiden tekemän selvityksen mukaan röyhkeys on kuitenkin yhtä tarttuvaa kuin flunssa.

Business Insiderissa kerrotaan tutkimuksesta, jonka osallistujat kävivät seitsemän viikon aikana läpi yhteensä 11 neuvotteluharjoitetta eri henkilöiden kanssa. Jokaisen keskustelun jälkeen osallistujat saivat kertoa kuinka töykeästi heidän keskustelukumppaninsa käyttäytyi. Sitten osallistuja jatkoi seuraavaan neuvotteluun. Kun edellisen keskustelun neuvottelukumppani oli ollut töykeä, myös seuraava keskustelupari koki vastapuolen käytöksen olevan töykeää. Epäkohteliaan käytöksen tuottama vaikutus kesti näin ollen yllättävän pitkään. Vaikka neuvottelujen välillä olisi ollut viikko, töykeä käytös jatkui.

Kättely kunniaan

Tutkimuksen mukaan sekä tunteet että käytös voivat olla sosiaalisesti tarttuvia. Töykeyden tarttumisen syynä on usein myös se, että kun ihmiset kokevat tai todistavat huonoa käytöstä, he alkavat huomata sitä aiempaa enemmän. Tämä saa ihmiset kokemaan, että muut ovat töykeitä, ja sen vuoksi he vastaavat töykeään käytökseen töykeydellä.

Lähde: Talouselämä