Työhyvinvointi

Roosa nauha -kampanja muistaa myös sairastuneen läheiset

30.9.2016 klo 12:35

Rintasyöpä koskettaa sairastuneen lisäksi myös suurta joukkoa hänen läheisiään. Lokakuu on Roosa nauha -kuukausi. Silloin hankitaan varoja myös Syöpäjärjestöjen maksuttomaan neuvontapalveluun, joka antaa tietoa ja tukea syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen.

Rintasyöpädiagnoosi merkitsee elämänmuutosta ja usein myös jonkinasteista kriisiä. Sairaalan tehtävänä on keskittyä potilaan parantamiseen, mutta terveydenhuollon resurssit eivät aina riitä läheisten tukemiseen. Syöpäjärjestöt haluavat olla sekä potilaan että hänen läheistensä tukena tarjoamalla maksutonta neuvontapalvelua.

Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräyksellä rahoitetaan suomalaista rintasyöpätutkimusta. Sen lisäksi kerätyillä varoilla tuetaan neuvontapalvelua. Syöpäjärjestöjen maksuttomassa neuvontapalvelussa syöpään erikoistuneet terveydenhuollon ammattilaiset tarjoavat tukea puhelimitse, sähköpostitse, chatissa ja kasvokkain.

Tukea tarvitaan

Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelussa tiedetään, että vakava sairaus voi aiheuttaa perheessä tilanteen, jossa kaikki odottavat tukea toisiltaan, mutta kenelläkään ei ole voimavaroja antaa sitä. Etenkin läheisten odotetaan olevan vahvoja, vaikka he tarvitsevat usein tukea niin kuin sairastunutkin. On tärkeää, että sairastuneen läheisillä on mahdollisuus keskustella jonkun ulkopuolisen, asiaa ymmärtävän ihmisen kanssa omista tunteistaan ja peloistaan. Tieto syövän aiheuttamista muutoksista auttaa paremmin ymmärtämään sairastuneen tilannetta. Tällöin on helpompi kohdata sairastunut ja löytää uudenlainen tasapaino muuttuneessa tilanteessa.

Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelut on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat tietoa syövästä ja tukea omaan tai läheisen sairauteen.

Noin 5000 naista sairastuu rintasyöpään vuosittain, joten tietoa ja tukea kaipaavia potilaita sekä heidän läheisiään on yhä enemmän.

Roosa nauha –kuukausi järjestetään nyt 14. kerran Suomessa. Roosa nauhalla kerätään varoja suomalaiselle syöpätutkimukselle ja syöpäneuvonnalle. Roosa nauha -keräyksen tavoitteena on edistää syöpätutkimusta ja vaikuttaa siihen, että yhä useampi rintasyöpä voidaan ehkäistä tai hoitaa, sekä varmistaa, että jokainen rintasyöpään sairastunut saa tarvittavan tuen sairauden eri vaiheissa.

Lähde: Syöpäjärjestöt