Rekrytoijan turn off -lista, osa 2: työhaastattelu
Seuraa jatkoa Rekrytoijan turn off -listan osalle 1: työhakemukset. Tällä kertaa siirrytään rekrytoijien inhokkeihin työhaastattelutilanteessa.
Jututtamani HR-asiantuntija paljasti – edelliskerran tapaan – neljä omasta, ja lukuisten kollegoidensa, mielestä varminta tapaa saada haastattelija nyrpistämään nenäänsä hakijalle työhaastattelutilanteessa.
1. Myöhästyminen ei koskaan ole tyylikästä
Älä. Myöhästy. Niin itsestään selvää kuin tämä useimmille onkin, yllättävän moni saapuu haastattelutilanteeseen myöhässä tai nipin napin aikataulussa ja tästä johtuen jokseenkin kiihtyneessä tilassa. Molemmat tilanteet ovat haastattelijoiden turn off -listan kärkisijalla. Voit antaa ensivaikutelman kerran ja jos se on myöhässä paikalle saapuminen, voit kuvitella että kirittävää vaikutelman parantamiseksi riittää.
Joskus myöhästymiselle ei aidosti voi mitään: juna saattaa jäädä jumiin raiteille tai tapahtuu jotain muuta sinusta riippumatonta. Tässä tapauksessa ainoa keino selvitä tilanteesta kunnialla on soittaa haastattelijalle jo ennen kuin haastatteluaikasi on alkanut ja varoittaa myöhästymisestäsi. Riippuu sitten haastattelijasta, miten hän tilanteeseen suhtautuu ja miten saatte asian lutvittua, mutta tärkeintä ja hyvien tapojen mukaista on antaa ennakkovaroitus, eikä ilmoittaa asiasta vasta siinä kohtaa kun myöhästyminen on molemmille varsin ilmeistä.
2. Käytöstavat kateissa
Perusjuttuja tämäkin, mutta harmittavan usein kuulemma näkee hakijoita, joilta yksinkertaisesti joko puuttuvat tai jännityksen takia katoavat perus käytöstavat: kättely, tervehdys, kiitos ja hymy. Lipeväksi ei tarvitse ryhtyä saati liioitella, mutta perus hyvä käytös vaaditaan aina. Oikeastaan tämä on asia, jonka huomaa kunnolla vasta sen puuttuessa, joten käyttäytymällä asiallisesti ja kohteliaasti ei varsinaisesti kerää lisäpisteitä, mutta jota ilman niitä taatusti katoaa.
3. Valmistautumattomuus paistaa läpi
Rekrytoijaa turhauttaa, jos haastateltavan kaikki kysymykset työhön ja työpaikkaan olisivat olleet helposti selvitettävissä muutakin kautta tai jos kysymyksiin löytyy suora vastaus työpaikkailmoituksesta. Valmistautua kannattaa ja ehtii monella tapaa: perustiedot yrityksestä kannattaa painaa mieleen ja miettiä mahdolliset lisäkysymykset sellaisiksi, joilla selvität esimerkiksi yrityksen kulttuuria tai tiimisi taustoja tarkemmin – sellaisia asioita, joiden selvittäminen etukäteen on haastavaa tai mahdotonta.
4. Mustamaalaaminen
Vaikka sinulla olisi kuinka mennyt sukset ristiin nykyisen tai entisen työnantajasi kanssa, ei näiden mustamaalaaminen ja haukkuminen ole koskaan korrektia työhaastattelussa. Osoitat näin korkeintaan katkeruutesi ja pikkumaisuutesi, sillä harvoin tilanteen saa näyttämään sinulle edulliselta, vaikka kuinka selittelisit sitä. Parempi vaihtoehto on pysyä asialinjalla, vaikka se saattaisi tuntua vaikealta. Haukkuessasi aiempia työnantajiasi – vaikka syystäkin – saat rekrytoijan ajattelemaan vain yhtä asiaa: miten tulet mahdollisesti mustamaalaamaan tätäkin työpaikkaa, jos kaikki ei menekään ihan putkeen.
Lue tästä aikaisempi blogipostaus Rekrytoijan turn off -lista, osa 1: työhakemukset.
Paula Narkiniemi
vapaa kirjoittaja
Twitter: @PoolaKristiina