Blogi

Rekrytoija, kysythän hakijoilta oikeita asioita?

Työhaastattelu voi parhaimmillaan olla molemmille osapuolille aitoa lisäarvoa tuova kohtaaminen tai turhanpäiväinen kliseepotpuri, josta molemmat poistuvat lähinnä hämmentyneinä. Se, minkälaisia kysymyksiä, ja erityisesti miten ne esität, sekä mitä tavoitteita haastattelulle asetat, määrittää onnistumisesi.

Tavoitteen määrittämisestä puhutaan rekrytoinnissa yllättävän vähän. Toki ultimaattinen tavoite on palkata paras tekijä työhön, mutta myös haastattelua varten kannattaa asettaa tavoitteet: miltä onnistunut lopputulos näyttää? Mitä hyvässä haastattelussa puhutaan ja miten? Valmistautumattomana haastattelu valuu mitä todennäköisimmin kankkulan kaivoon, eikä tilanteesta saa hyötyä irti rekrytoija saati hakija. Riski huonoille päätöksille kasvaa.

Kun valmistaudut seuraavaan haastatteluusi rekrytoijana, kysy itseltäsi, kumpaa tyyliä haluat edustaa:

1. Kliseet vs. tarpeeseen tuunatut haastattelukysymykset

Kliseekysymysten ilmoille heittely ei ole pikatie onneen vaikka ei rekrytoinnissakaan jokaista pyörää kannata itse uudestaan keksiä. Kuitenkin jos seuraat orjallisesti valmista kysymysrunkoa uhraamatta ajattelua omien tarpeiden määrittelemiselle, saatat päätyä keskustelemaan hakijoiden kanssa aivan vääristä asioista. Mieti siis, mihin laatimasi kysymykset tuovat vastauksia ja etenkin, mitä tietoa tarvitset haastattelusta, jotta voit edetä päätöksenteossa. Ei ole järkeä kerätä hakijasta tietoa, jolla et tee päätöksentekohetkellä mitään. Tuunaa siis kysymyspatteristo omiin tarpeisiisi.

2. Avoimet haastattelukysymykset vs. kyllä/ei -kysymykset

Tavalla, jolla asetat kysymykset, on merkitystä. Hakijan kehottaminen kuvailemaan tiettyä toimintaa tai työhistoriaansa avointen kysymysten kautta avaa polun parhaille keskusteluille, joissa voit aina kysyä jatkokysymyksiä: kerro lisää tuosta ja tuosta. Älä siis syynää haastattelussa osaamista ja taustaa tyylillä "oletko tehnyt tätä ja tätä" vaan pyydä hakijaa kuvailemaan aiempaa kokemustaan aiheista x, y ja z.

3. Käyttäytymistä vs. tekemistä kuvailevat haastattelukysymykset

Jos haluat päästä kiinni työnhakijan ongelmanratkaisukykyyn ja ajattelutapaan, kysy kysymyksiä, jotka kuvailevat MITEN hän toimisi tilanteessa x sen sijaan, että kysyt MITÄ hän tekisi tilanteessa x. Jälkimmäinen antaa sinulle nipun prosesseja, tehtäviä ja kuvailee suoritusta kun ensimmäinen kertoo miten hakija lähestyy tilannetta ja miten tämä toimii esimerkiksi tiimissä tai sen vetäjänä.

Seuraavan kerran kun suunnittelet työhaastattelua, muista siis määritellä haastatteluille tavoitteet ja pohtia kysymysrunko vastaamaan näitä tavoitteita. Mieti myös, minkälainen kysymyksenasettelu tukee tavoitettasi parhaiten ja laadi kysymykset sen mukaan.