Data

Rekrybotti kannustaa hakemaan työpaikkoja

Rekrytointi on taitolaji eivätkä hakija ja työpaikka läheskään aina kohtaa. Jo parikymmentä Suomessa toimivaa yritystä käyttää rekrybottia. Oletko jo kokeillut?

Oikotie Työpaikoille lanseerattiin suomalaisen teknologiayritys Leadoon kehittämä rekrybotti joka helpottaa työnhakua ja työpaikan löytämistä.

– Etsimme jatkuvasti tapoja yhdistää työnhakijat ja rekrytoijat tehokkaammin. Rekrybotti vaikutti ehdottomasti kokeilemisen arvoiselta. Odotan mielenkiinnolla, miten asiakkaamme lähtevät hyödyntämään ratkaisua, Oikotie Työpaikkojen johtaja Joonas Pihlajamaa sanoo.

Rekrytoijien on helpompaa saada ihmisiä lukemaan rekrytointi-ilmoituksia, mutta suurempi ongelma on se, miten saada kandidaatteja hakemaan työpaikkaa.

– Halusimme ratkaista tämän ongelman lisäämällä dialogia hakijan ja rekrytoijan välillä. Näin hakija saa lisää informaatiota sopivuudestaan tehtävään ja toisaalta rekrytoiva yritys pääsee kertomaan lisää työtehtävästä, Leadoon myyntijohtaja Henrik Viitanen sanoo.

Rekrybotti poistaa kitkaa hakuprosessista ja parantaa siten hakukokemusta. Työnhakijan osalta hakeminen helpottuu ja toisaalta rekrytoija saa hakijalta vastaukset kaikkein tärkeimpiin tehtävään liittyviin osaamisvaateisiin.

– Rekrybotti pitää alustavan työhaastattelun kaikille tehtävästä kiinnostuneille. Sitä käytetään sekä vaativissa asiantuntija- että johtotason hauissa, mutta yhtälailla esimerkiksi rakennusalan rekrytointeihin, koska siellä on jatkuva pula tekijöistä, Viitanen valottaa.

Helppoa ja osuvaa työnhakua

Rekrybotin toiminta on tehty todella yksinkertaiseksi. Käytännössä rekrytoija voi määritellä kyseisen tehtävän kannalta oleellisimmat kysymykset ja miten niihin vastaamalla saa pisteitä. Tässä voi luottaa myös Oikotien tai Leadoon rekrytointiasiantuntijoihin.

Haastattelun lopuksi rekrybotti antaa hakijalle tuloksen mukaisen vastauksen. Lopputulemia voi olla kahdesta kolmeen ja ne voivat olla esimerkiksi seuraavanlaisia:

  1. Niin sanotut ”Kiitos ei”-hakijat, jotka vastaustensa perusteella eivät ole soveltuvia tehtävään. Rekrybotti kiittää heitä kiinnostuksesta ja ohjaa tutustumaan muihin yrityksen avoimiin tehtäviin.
  2. Niin sanotut ”Potentiaaliset”-hakijat, jotka osoittavat potentiaalia tehtävään, mutta joilta halutaan kuulla vielä lisää. Heidät ohjataan täyttämään hakemus vielä verkossa.
  3. Niin sanotut ”Huippukandidaatit” eli hakijat jotka saavat rekrybotilta erinomaiset pisteet vastauksistaan. Heiltä rekrybotti pyytää vain nimen, yhteystiedot ja linkin esimerkiksi LinkedIn-profiiliin. Nämä hakijat on erittäin tärkeää saada mukaan rekryprosessiin, joten hakeminen on hyvä tehdä heille mahdollisimman helpoksi. Hakemista ei kannata monimutkaistaa vaatimalla erillistä hakemusta ja CV:tä, vaan rekrybotti voi jopa luvata suoraan kutsun työhaastatteluun.

– Rekrybotti on jo osoittanut arvonsa, koska se vähentää kitkaa rekryprosessista niin monella tavalla. Näemme rekrybotin ja hakijoiden esihaastattelujen yleistyvän edelleen nyt kun esimerkiksi Leadoon teknologia tekee sen vihdoin helpoksi ja edulliseksi, Henrik Viitanen summaa.

Myös asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä rekrybottiin. Värväämön Sami Konttinen kertoo kokemuksiaan:

– Värväämön työt ovat rakentamisen ja teollisuuden tehtäviä. Suurimmassa osassa työtehtäviämme hakijan täydellinen CV ei ole tärkeä, vaan haluamme satsata työnhaun vaivattomuuteen ja nopeuteen sekä henkilökohtaiseen juttuhetkeen kahvikupit kourassa. Lisäsimme Leadoon Oikotien työpaikkailmoituksiimme maaliskuun lopulla. Oikotien kautta tulleiden hakemusten määrä kolminkertaistui edellisestä vuodesta, Sami Konttinen, Värväämö Oy:n viestinnästä ja markkinoinnista iloitsee.

Lue lisää rekrybotista Ylen artikkelista