Blogi

Rehellisempi työhakemus

Haluaisitko sanoa tylhakemuksessasi jotain muuta, mitä uskot sinulta odotettavan? Haluaisitko tulla nähdyksi toisin? Tämä on rehellisempi työhakemus henkilöltä, jonka osaaminen ja vahvuudet eivät aina ole päässeet oikeuksiinsa.

Hyvä työnantaja,

Ilmoititte organisaationne tylsimmästä työpaikasta, työstä, jota kukaan ei halua tehdä. Minusta tehtävä kuulosti kuitenkin kiinnostavalta, vaikken olekaan ennen tehnyt mitään sellaista. Uskon kuitenkin omaavani luontaista potentiaalia työtehtävän hoitamiseen. Kerron tässä miksi.

Olen tarkka ja laatuhakuinen tuunaaja ja nautin omasta työskentelyrauhastani sekä asioiden tekemisestä tarkoituksen mukaisesti, itsenäisesti, mutta yhteistyössä. Suhtaudun asioihin suurella sisäisellä intohimolla, joka ei välttämättä aina välity sinulle. Haluan parantaa maailmaa, katsoa mahdollisimman laajaa kokonaiskuvaa sekä auttaa työnantajaani toteuttamaan isoja visioita. Edellinen ei tarkoita sitä, että tarvitsisin johtotehtävän, jotta motivoituisin, vaan sitä, että voin itse kokea olevani ison kokonaiskuvan tekijä ja vision luoja. Se on minun sisäinen subjektiivinen kokemukseni.

Työkokemukseni on monipuolinen. Kerron sen siitäkin huolimatta, että tiedän kaikkialle haluttavan täsmäosaajia ja monipuolisuuttani ei useinkaan ole osattu arvostaa. Olen luova ja opin nopeasti. Minulle tämä tarkoittaa, että osaan ratkaista ongelmia ja uutta minulle on mikä tahansa missä saan vaikuttaa ja kehittää työtäni. Se ei tarkoita sitä, että haluaisin aina kääntää ympäri koko yrityksen ja laittaa kaiken uuteen uskoon, vaikka voin myöntää sen olevan vahvuuteni. Se ei myöskään tarkoita, että haluaisin vaan piirtää tai maalata; vaan sitä, että minulla on vahva mielikuvitus ja sitä kautta syntyy loistoa ja kimallusta, kun annat minulle tilaa käyttää tätä vahvuuttani.

Vaikka työhistoriani onkin sosiaalisemmista rooleista, se ei vielä tarkoita, että se on ainoa mitä osaan ja haluan tehdä. Jos totta puhutaan en pidä siitä, millaiseksi aiempi työni minut teki. En myöskään haluaisi sinun tuijottavan vain ansioluetteloani nähdäksesi miten lokeroida minut. Olen paljon enemmän kuin tuo paperi, joka kertoo vain menneisyydestäni. Haluan elää tätä hetkeä ja katsoa eteenpäin.

Sen lisäksi, että olen monipuolinen, olen myös täsmäosaaja omalla erityisalueellani. Harvoin olen huomannut, että työnantajat näkisivät hakijat sekä monipuolisina että täsmäosaajina. Tunnistan sortuneeni siihen myös itse. Minulla on oma mielenkiinnon kohde, joka tekee minusta erityisosaajan. Samaan aikaan teen mielelläni kaikenlaisia töitä niiden laatua arvottamatta. Odotan työnantajani osaavan arvostaa erilaisuutta ja kysyvän myös minulta, miten haluan itseäni toteuttaa.

Perusarvoihini kuuluvat myös rehellisyys ja autenttisuus, minkä johdosta minua on syytetty valittajaksi. Itse koen kuitenkin olevani kehittämishaluinen ja siksi nostan kissan pöydälle tarvittaessa. Minulle on tärkeää, että työnantajani toimii reilusti, tasapuolisesti ja huomaavaisesti, ilman, että kuulen ja koen toisenlaisia juttuja asiasta.

Introverttiuteni johdosta koen usein tulevani väärinymmärretyksi, koska katson maailmaa syvällisesti ja sanoitan asioita ja mielipiteitäni hitaasti. Suothan minulle siis mahdollisuuden erilaisuuteni hyödyntämiseen vahvuutena ja ymmärrät, että se on laadun tae. Olen myös eritysherkkä, minkä johdosta minussa on vahvasti empatiaa, myötätuntoa ja kykyä asettua toisen asemaan. Tiedän, etteivät nämä ominaisuudet ole toivottujen kriteerienne listalla. Niistä on kuitenkin enemmän hyötyä, koska niiden parhaat puolet näkyvät palautekyselyissä. Kaikki edelliset tuovat toimintaani rauhallisuutta, inhimillisyyttä ja laaja-alaista viisautta. Valitettavasti, olen kokenut minua syrjittävän näiden erityisten vahvuuksieni osalta. Ethän siis tuomitse ennen kuin tiedät ja tutustut.

Olen koko elämäni joutunut työskentelemään ekstrovertin kulttuurimme arvostuksen ehdoilla, hylkäämään omat vahvuuteni ja pakottamaan itseni joka päivä esittämään jotain muuta 80 % ajastani. Nyt, 56-vuotiaana, en ole enää valmis tällaiseen uhrautumiseen. Haluan ihan oikeasti teidän ymmärtävän, etten ole saamaton tai huono työntekijä, jos en kirjoita tässä hakevani elämääni uutta haastetta tai uralleni nostetta. En myöskään ole tuppisuu, ideointikyvytön tai muutosvastainen, jollaiseksi koen minut usein täysin perusteettomasti tulkittu persoonallisuustestien kautta. Toivottavasti olet jo huomannut, etten ole myöskään liian vanha oppimaan uusia toimintatapoja.

Olet saanut tämän hakemukseni, jossa kerron kuka oikeasti olen. Ymmärrän hyvin, että tämä kuulostaa todella epäilyttävältä ja pidät minua ehkä sekopäänä. Eihän kenenkään kuuluisi tällaista työhakemukseensa kirjoittaa. Mutta tämä on totuus, jonka kanssa olen koko elämäni elänyt ja sen on aika tulla kuulluksi uudessa työssäni. Toivon tämän siis vahvistavan keskinäistä luottamustamme epäilyjen sijasta. Toivon, että saan mahdollisuuden tällaiseen merkitykselliseen tehtävään, vaikken edustakaan kulttuurimme ihanneprofiilia, ulospäinsuuntautuvaa, sosiaalista, hyvää tyyppiä, jollaisen uskotte sopivan työhön parhaiten.

Haluan tehdä työkseni sitä, mikä minua vetää puoleensa ja tuntuu juuri oikealta. En sitä, mitä minun mielestänne kuuluisi hakea. Jos pohditte, olenko yli- tai alikoulutettu, liian kokenut tai kokematon, tai jos teillä on jotain muuta mielessä, minkä vuoksi en ehkä sopisi teille, arvostan eniten avoimuutta ja rehellisyyttänne. Toivon, että kysytte ja kerrotte, jotta saan myös sanoa oman kantani.

Tässä tehtävässä pääsisin hyödyntämään luontaisia vahvuuksiani; monipuolisuutta, täsmäosaamista, introverttiutta, luovuutta, tarkkuutta ja tuunaamistaitoa, voin katsoa isoa kuvaa, auttaa sinua parantamaan työyhteisönne maailmaa ja otan myös luontaisesti kaikkien tarpeet huomioon. Siksi uskon olevani teille juuri sopiva siivooja.

Ystävällisin terveisin

Entinen toimitusjohtaja, joka haluaa käyttää loppu-uransa merkityksellisen työn tekemiseen

Kirsi Mäkinen
Vastuullisen kasvun valmentaja
www.tyytyvaisyydenhaaste.fi