Palkka

Realistinen palkkatoive tekee vaikutuksen

Palkkatoiveen vetäminen ylä- tai alakanttiin ei kannata työhakemuksessa. Realistisen palkkatason löytämiseen on runsaasti tietolähteitä.

Pyyntö palkkatoiveen esittämisestä sisältyy useimpiin työpaikkahakemuksiin. Ja mitä todennäköisimmin palkka-asia nousee esille myös mahdollisessa työhaastattelussa.

-  Palkkatoiveen arviointiin kannattaa nähdä vaivaa. Se tulisi mitoittaa oikein ja se on myös pystyttävä perustelemaan haastattelussa, Executive-konsultti Raija Kemiläinen Mercuri Urvalista sanoo.

Tietoa työtehtävää vastaavasta palkkatasosta on runsaasti tarjolla.

-  Hyviä tietolähteitä ovat oman alan liitot ja järjestöt. Myös lehtien palkkavertailuissa kannattaa naapurin tienestien sijaan keskittyä siihen, minkä tasoista palkkaa eri yrityksissä maksetaan juuri minua kiinnostavista tehtävistä.

Hutiloitu hakemus erottuu joukosta

Kemiläisen mielestä palkkatasoon kannattaa pitää jatkuva tuntuma, vaikka ei olisi aktiivisesti uutta työtä hakemassakaan.

- Työpaikkahakemuksen tekeminen helpottuu huomattavasti, kun pitää itsensä jatkuvasti ajan tasalla. Viimeisenä iltana hutaistun hakemuksen erottaa heti huolella laadituista.

Pitkään rekrytointeja tehnyt Kemiläinen on nähnyt realistisen tason lisäksi myös ylimitoitettuja palkkatoiveita. Yläkanttiin vetäminen ei ole välttämättä este haastatteluun pyytämiselle, mutta hakijan osakkeita se ei kisassa paranna.

-  Suuremman vaikutuksen työnantajaan tekee se, että työnhakija on ottanut selvää, millä tasolla työtehtävästä maksettava palkka voisi olla.

Palkkatoiveen jättäminen pois hakemuksesta ei ole Kemiläisen mielestä suuri synti. Hän muistuttaa kuitenkin, että asia nousee joka tapauksessa esille mahdollisessa haastattelussa.

Alihintaan itseään ei kannata myydä

Myöskään alimitoitettu palkkapyyntö ei Kemiläisen mielestä kannata, sillä palkan nostaminen myöhemmin voi olla työlästä. Rekrytoijan eteen on tullut myös tapauksia, joissa työnantaja on oma-aloitteisesti sanonut maksavansa parempaa palkkaa kuin hakija on toivonut.

-  Jos yrityksen arvot ovat kohdallaan, se ei lähde riistämään.

Kemiläinen valittelee, että naiset ovat usein palkkapyynnöissään miehiä arempia. Saman todistaa aiheesta tehty tutkimus. Naisten alkupalkat ovat keskimäärin pienemmät kuin miehillä, eikä kuilun kurominen umpeen myöhemmin ole helppoa.

-  Rekrytointitilanteessa miehet katsovat yleensä silmiin ja perustelevat uskottavasti, miksi heidän osaamisensa, kokemuksensa ja koulutuksensa vastaavat palkkatoivetta. Naiset usein pelästyvät palkan ottamista puheeksi ja alkavat tinkiä siitä oma-aloitteisesti.

Vastavalmistuneelle palkkatoive on kova pala

Palkkatoiveen mitoittaminen on haasteellinen tehtävä ennen kaikkea ensimmäistä työpaikkaa hakeville.

Ekonomiksi Helsingin kauppakorkeakoulusta valmistunut Samuli Toikka on sitä mieltä, että vastavalmistuneen ei välttämättä kannata esittää palkkatoivetta ennen mahdollista työpaikkahaastattelua.

-  Palkkapyyntöä ei aina kannata lyödä heti alkajaisiksi pöytään, jos sitä ei erikseen kysytä. Eri asia olisi, jos minulla olisi jo työpaikka. Silloin suhteuttaisin palkkatoiveeni kyseisestä työstä saatavaan korvaukseen.

Usein palkkatoivomus on kuitenkin pakko liittää hakemukseen. Nettilomakkeissa euromäärä on yleensä vakiokohtana.

-  Siinä tapauksessa haarukoin palkkatoiveen muutaman perustiedon avulla. Keskimääräistä menestyneempänä opiskelijana pyydän kauppakorkeakoulusta vastavalmistuneiden mediaanipalkan jonkin verran ylittävää summaa.

Kaveripiiri hyvä tietolähde

Palkkatoiveeseen vaikuttavat Toikan mielestä myös työajat sekä työpaikan ja työtehtävien kiinnostavuus.

-  Toisaalta ei kannata hinnoitella itseään ulos, jos oikeasti haluaa kyseisen työn. Toisaalta taas ei kannata tehdä työtä, josta ei saa riittävää korvausta.

Toikan mielestä ensimmäisessä työpaikassa palkan suuruus ei ole kynnyskysymys.

-  On perusteltua pohtia palkkakehitystä pitemmällä aikajänteellä kyseisessä työpaikassa. Joskus lienee parasta, että saa jalan oven väliin esimerkiksi johonkin isoon firmaan.

Myös Toikan mielestä tietoa eri toimialojen ja työtehtävien tienesteistä löytyy hyvin.

-  Tiedotusvälineiden lisäksi käytän palkkatason arviointiin kaveripiirin eli muiden vastavalmistuneiden tietoja palkoista.

Matti Remes

Katso palkkavertailusta, millaista palkkaa eri työtehtävissä työskentelevät saavat
Näin teet hyvän työhakemuksen​

Ota talteen: CV-pohja