Työhyvinvointi

Ravintotiheällä ruoalla stressin kimppuun

22.9.2016 klo 7:00

Selätä stressi ravintotiheällä ruoalla. Puhdistamon Markus Lundström vastasi muutamiin superfoodeja koskeviin kysymyksiimme.

Mitä superfoodit ovat?

Superfood on markkinointitermi, jota pystyy käyttämään periaatteessa kuka tahansa, mistä tahansa tuotteesta. Oikeilla superfoodeilla tarkoitetaan poikkeuksellisen ravinnetiheitä ruokia, joita ollaan perinteisesti arvostettu erilaisissa muinaiskulttuureissa ympäri maailman. Tästä esimerkkinä vaikkapa kaakao; eräs maailman antioksidanttipitoisimmista ruoista, käytetty aikanaan myös valuuttana eteläisessä amerikassa.

Miten voi estää ja vähentää uupumusta superfoodeilla?

Työelämä on nykyään hektistä ja tilanteet työympäristössä voivat muuttua äkillisesti. Tämä voi aiheuttaa stressiä joka taas voi johtaa erilaisiin uupumustiloihin ja pahimmassa tapauksessa myös sairauksiin. Superfoodien korkea ja tiheä ravinnepitoisuus on hyvä keino tankata kehoon arvokkaita vitamiineja, mineraaleja sekä erilaisia suojaravinteita.

Lukuisten tutkimusten valossa tämänhetkinen näkemys on, että ruoasta saatavat vitamiinit imeytyvät ja toimivat elimistössä teollisia ja eristettyjä, synteettisiä vitamiineja tehokkaammin. Kun kehossa on tarpeeksi tarpeellisia ravinteita, se pystyy torjumaan tehokkaammin stressistä aiheutuvia haittoja.

Mitä hyötyä superfoodeista on?

Ravintotiheät ruoat auttavat jaksamaan ja voivat tuoda paljonkin lisää suorituskykyä niin fyysiselle kuin myös henkisellekin puolelle – sekä työelämässä että vapaa-ajalla. Superfoodeilla on erilaisia spesifejä käyttötarkoituksia, joissa toiset superfoodit sopivat tiettyihin tilanteisiin huomattavan hyvin. Esimerkiksi stressaavissa tilanteissa moni on saanut avun ruusujuuriuutteesta sekä lakkakääpä- eli reishiuutteesta. Teho perustuu uutteiden sisältämiin flavonoideihin, polysakkarideihin sekä lukuisiin muihin itse raaka-aineissa esiintyviin yhdisteisiin jotka oikeaoppinen uuttomenetelmä tiivistää helposti käytettäväksi tuotteeksi.

Miksi superfoodeista puhutaan usein niin negatiiviseen sävyyn?

Superfoodien ongelmakohtana on ollut markkinoilla olevien tuotteiden heikkolaatuisuus. Tämä on saanut monet välttämään superfoodeja, kun ensikokemus on ollut niin huono johtuen yksinkertaisesti tuotteen heikosta laadusta. Moni tukku ostaa tuotteen sieltä mistä halvimmalla saa, ja tämä valitettavasti tarkoittaa useimmiten sitä, että asiakas ei saakaan aivan sitä mitä kuvittelee ostavansa.

Superfoodien laatuun kannattaa siis kiinnittää huomiota. Esimerkiksi Puhdistamo tutkituttaa jokaisen tuotteen jokaisen erän riippumattomassa akkreditoidussa laboratoriossa sekä julkaisee kaikki dokumentit jokaisen asiakkaan saataville. Näin ollen laatutakuujärjestelmä ei jätä kysymysmerkkejä tuotteiden laadusta, vaan jokainen pääsee tarkastamaan asian itse.

Pelkän herkullisuuden ja ulkoisen korkean laadukkuuden lisäksi mittaustulokset kertovat tuotteen laadusta myös pintaa syvemmältä. Näiden lisäksi eettisyys on tärkeää. Esimerkiksi raakakaakaon viljelijöillemme maksetaan tuplamäärä rahaa normaaliin markkinahintaan verrattuna ja heidän perheilleen järjestetään koulutusta ja kokonaisvaltaista tukea elämiseen. Vastapainoksi saamme maailman laadukkaimmat kaakaotuotteet ja monta iloista sekä hyvinvoivaa ihmistä.

Miten superfoodien käyttö kannattaa aloittaa?

Helppo keino superfoodien maailmaan on sellaisenaan syömisen (esim. gojimarjojen kohdalla) lisäksi aloittaa vaikka aluksi ihan kokeiluluontoinen "kuuri", jossa jokaisena viikonpäivänä tehdään yksi smoothiejuoma. Smoothie on todella näppärä siksi, että lasilliseen smoothieta saa jo hyvin paljon mahdutettua ravinteita - etenkin kun joukossa käytetään superfoodeja.

Stressinselättäjä-Supersmoothie

1 banaani

1 kourallinen gojimarjoja

0,5rkl MCT-öljyä

1 rkl macaa

0,5 rkl raakakaakaojauhetta

2 pipetillistä ruusujuuriuutetta hunajaa maun mukaan

manteli-, riisi-, tai kauramaitoa

Lisää kaikki kuivat aineet blenderiin. Lisää nestettä juuri sen verran, että melkein kaikki ainekset peittyvät. Laita joukkoon hunajaa (halutessasi). Blendaa, kaada kauniisen lasiin ja nauti!

Lisää herkullisia ja erilaisia reseptejä

Asiantuntijana:

Markus Lundström Tiedottaja / PIO

Puhdistamo - Real Foods Oy

www.puhdistamo.fi