Työnhaku

Ravintolat kärsivät työvoimapulasta

29.9.2016 klo 14:00

Työvoimapula uhkaa ravintola-alan kasvua pääkaupunkiseudulla. Pulaa on ammattitaitoisista työntekijöistä.

Suurin syy työvoimapulaan on se, että harva tarjoaa kokoaikaista ja vakituista työpaikkaa. Kun palkka on pieni, osa-aikaisen työn palkalla ei tule toimeen.

Ravintola-alan työ on raskasta, yleensä vuorotyötä ja melko huonosti palkattua. Pääkaupunkiseudulla ongelmia tuottaa asumisen kalleus. Matalapalkka-alalla työskentelevillä ei ole varaa asua Helsingissä.

Ravintola-ala on kaupan alan tapaan työtä, jossa ruuhkahuippuina tarvitaan paljon työntekijöitä, mutta hiljaisina aikoina pärjätään vähäisemmällä työvoimalla.

Ravintola-alan työntekijän alin tuntipalkka on työehtosopimuksen mukaan 10,06 euroa, ja kokoaikaisena palkka on 1 599 euroa kuukaudessa. Tällaisilla palkoilla on vaikea elää Helsingissä.

Yrityksillä on huoli taloudesta, eivätkä ne uskalla luvata kokoaikaista työtä. Täytyy olla tietynlainen intohimo, että haluaa ravintola-alalle. Suomessa alalla onkin ns. kahdet markkinat: ulkomailla kokemusta hakeneet huipputekijät, joista luetaanlehdistä. Sitten on ketjuravintolat ja liikenneasemat, jotka tarvitsevat työntekijöitä, mutta niihin koulutetut ammattilaiset eivät halua mennä.

Lähde: Kauppalehti