Blogi

Raskas rekrytointiprosessi ei houkuttele passiivisia työnhakijoita

Rekrytoijien haasteena jo pitkään on ollut saada myös passiiviset työnhakijat kiinnostumaan avoimista työpaikoista ja vieläpä hakemaan niitä. Raskas rekrytointiprosessi ei varsinaisesti helpota asiaa.

Kuvittele itsesi tilanteeseen, jossa olet ihan tyytyväinen nykytyössäsi, etkä aktiivisesti etsi uusia kuvioita, mutta ainahan sitä voi keskustella jos riittävän kiinnostava pesti osuu kohdalle. Olet klassinen passiivinen työnhakija: et ole teroittanut CV:täsi viime aikoina aktiivisesti etkä selaa työpaikkailmoituksia, mutta sopivan työn osuessa silmiisi vaikkapa some-kanavissa, saatat kurkata mitä on tarjolla. Rekrytoijat haluaisivat juuri sinutkin kiinnostumaan työpaikoistaan, sillä kaikki paras potentiaali ei tosiaankaan löydy pelkistä aktiivisista työnhakijoista.

Kun passiivisen työnhakijan huomion sitten saa kiinnitettyä ja matka jatkuu klikkaamaan työpaikkailmoitusta ja jopa kurkkaamaan, mitä hakumateriaaleja vaaditaan, matka tyssää usein jo tässä kohtaa. Koko rekrytointiprosessi tuntuu liian vaivalloiselta: pahimmillaan tiedot pitää täyttää erikseen sekä rekrytointijärjestelmään että liittää mukaan CV ja hakemus erikseen. Jokainen tieto yksitellen. Tässä kohtaa moni jättää leikin kesken, sillä ei alunperinkään ollut täysillä mukana ja homma yksinkertaisesti tuntuu liian raskaalta. Ehkä hyvä näin osan kohdalla, tuleepahan laatua rekrytoijille, mutta suurimman osan kohdalla myös helmiä putoaa pois.

Fakta on, että ihmisten aika on kortilla, samoin tottakai passiivisten työnhakijoiden. Jos tarjolla oleva työpaikka ei ole se unelmien pesti, jota on odottanut koko uran, saattaa hakeminen jäädä niiden työpaikkojen kohdalla kokonaan, jotka eivät ehkä vain osaa kiteyttää erinomaisuuttaan riittävän tehokkaasti viesteissään.

Helppous on tänä päivänä valttia kaikissa palveluissa, näin pitäisi olla myös rekrytoinnissa. Työtä pitäisi pystyä hakemaan vaivattomammin, ja tällä tarkoitan eritoten järjestelmiä joita käytetään. Tottakai edelleen täytyy osoittaa motivaationsa ja kiinnostuksensa tarjolla olevaa työtä kohtaan, mutta kaiken sen energian joka tällä hetkellä menee käyttäjille epäystävällisten rekrytointijärjestelmien käyttämiseen, voisi käyttää sen vaikutuksen tekemiseen. Helposti.

Mitä mieltä olet, ovatko työnhakuprosessit edelleen liian kankeita?

Paula Narkiniemi
vapaa kirjoittaja
Twitter: @PoolaKristiina