Blogi

Rapatessa roiskuu

28.12.2015 klo 11:53

Olen tässä kohta parin vuoden rekrytointi-bloggaajan "urani" aikana ehtinyt antaa yhtä jos toista ohjetta ja neuvoa työnhakuun ja rekrytointiin liittyen. Mutta ei se työnhaku aina minullakaan ole mennyt täysin putkeen.

Eikös se klassinen ohje kuulukin: tee niin kuin sanon, älä niin kuin minä teen. Noh, täältä pesee – tässä omien työnhakumokieni parhaimmat, noloimmat ja ah niin klassiset.

1. Unohda liitteet

On suorastaan mieltä ylentävää huomata, juuri lähetä-napin painalluksen jälkeen, että samalla kun olet vuolaasti kehunut itseäsi hakemuksen saatekirjeessä tarkaksi ja pedantiksi työntekijäksi, olet unohtanut liittää viestissä mainitsemasi liitteet mukaan hakemukseen. Se siitä sitten.

2. Mene haastatteluun vääränä päivänä

Noloa, jos olet päivää etuajassa ja häpeällistä, jos taas jälkijunassa. Onneksi vain ensin mainittu on osunut omalle kohdalle.

3. Unohtelu

Joskus haastattelutilanne on jännittänyt niin paljon, että olen yksinkertaisesti unohtanut työnhaun kannalta tärkeiden ihmisten ja yhteistyökumppaneiden, jopa asiakkaiden, nimet. Siinä onkin sitten kiva yrittää solkottaa että kyllä mä sen kohta muistan, ootas vähän. Inhimillistä, mutta jälleen kerran todella noloa.

4. Sekoita kaksi rekryprosessia keskenään

Kuten kaikki tietävät, saattavat rekrytointiprosessit olla hyvinkin raskaita ja pitkäkestoisia – ja vielä kun niitä laitetaan päällekkäin pari niin johan alkaa olla pää vähemmästäkin pyörällä. Hirveän hyvää kuvaa ei tosin anna esimerkiksi haparoivat kysymykset työhaastattelussa, jossa yksinkertaisesti erehdyt, kummasta työpaikasta nyt olikaan kyse ja kysyt jonkun fiksun kysymyksen joka asian näppärästi myös vastapuolelle paljastaa.

5. Kaikkia ei vain voi miellyttää

Tämä on jotain, mitä olen oppinut vuosien varrella ensin tuskailtuani lukuisat haastattelut läpi kysymyksille, kuten ”oletko yksilö- vai tiimipelaaja?”. Vaikka kuinka tekisi mieli vastata jotain ympäripyöreää, joka antaa ymmärtää, että toimit hyvin sekä tiimissä että yksin, on lopulta parempi valita puolensa. Yrittämällä miellyttää kaikkia tietämättä mitä vastapuoli edes odottaa, puhuu itsensä helposti pussiin ja antaa jopa epämääräisen kuvan itsestään.

Paula Narkiniemi

Vapaa kirjoittaja

Twitter: @PoolaKristiina