Työllisyysnäkymät

Rakkaudesta asiakaspalveluun

14.9.2017 klo 15:39

Matkailualalla riittää töitä nyt ja tulevaisuudessa. Kysyimme Scandic Suomen henkilöstöjohtaja Riikka Mattilalta millaisissa tehtävissä Scandic- ja Hilton-hotelleissa voi työskennellä.

Scandic valittiin vuonna 2017 Suomen parhaaksi työpaikaksi. Tänä vuonna Great Place to Work -tutkimukseen osallistui 151 organisaatiota, joissa työskentelee yhteensä 49 000 työntekijää. Suurten organisaatioiden sarjassa olivat mukana yli 500 henkeä työllistävät yritykset.

Miksi Scandic on niin hyvä työpaikka, Riikka Mattila?

– Hyvä työpaikka syntyy siitä, että arvot tunnetaan ja niitä toteutetaan koko yrityksessä. Suomen parhaan työpaikan salaisuus on se, että kaikki tuntevat tavoitteet, elävät yhteisten arvojen mukaan ja tuovat esiin omia vahvuuksiaan sekä uusia ideoita työtyytyväisyyden, asiakaskokemuksen ja liiketoiminnan kehittämiseksi, Scandic Suomen henkilöstöjohtaja Riikka Mattila sanoo.

Hotelli tarjoaa monenlaista työtä

Scandic-hotelleissa voi työskennellä hyvin monenlaisissa tehtävissä. Ravintola-alan henkilökunnalle kuten ammattitaitoisille kokeille ja tarjoilijoille on aina kysyntää. Lisäksi hotelleissa tarvitaan muun muassa asiakaspalvelua rakastavia vastaanottovirkailijoita ja vuoroesimiehiä sekä tukitoiminnoissa talouden osaajia, myynnin ammattilaisia ja markkinointi-ihmisiä.

– Hotellialalla voi siis työskennellä hyvin monipuolisissa työtehtävissä, mitä ei aina välttämättä tulla ajatelleeksi. Suurin tarve työntekijöistä on hotelleissa, mutta tarvitsemme aika ajoin myös toimistohenkilökuntaa. Siivouspalvelut olemme ulkoistaneet yhteistyökumppanillemme, Riikka Mattila valottaa.

Scandicilla työskennellessä palveluasenteen on oltava kohdallaan. Kilpailu on kovaa ja hyvä palvelu on tapa erottua.

– Silloin kun henkilö rakastaa palvella asiakkaita, se näkyy. Vielä kun arvomaailma on sama kuin yrityksellä, kaikki on kohdallaan. Jokainen voi vaikuttaa omalla olemuksellaan ja käytöksellään työyhteisön henkeen, ja kun suunta on yhteinen, kaikki sujuu, Riikka Mattila sanoo.

Scandicilla panostetaan henkilöstön lisäksi myös esimiestyöhön. Yhdessä määritellyt hyvän johtamisen periaatteet mahdollistavat hyvän esimiespalvelun.

– Meillä työskennellessä tulee tietenkin täyttää osaamisvaatimukset ja arvostamme koulutusta, mutta arvot ja asenne ovat olennaisessa osassa rekrytointivalinnoissamme, Riikka Mattila kertoo.

200 työsopimusta

Scandic on palkannut viimeisen vuoden aikana 200 henkilöä erilaisiin työsuhteisiin. Mukana ovat myös kesätyöntekijät. Yli 100 vakituista työntekijää on kirjoittanut työsopimuksen vuoden aikana.

– Matkailuala on kasvuala ja työllistämme ympäri Suomen. Työ- ja elinkeinoministeriön ennusteen mukaan vuonna 2025 ala työllistää 180 000 työntekijää, mikä tarkoittaa että tarvitsemme siihen mennessä 40 000 uutta ammattilaista erilaisiin tehtäviin matkailualalla, Riikka Mattila vinkkaa.

Digitalisaatiolta ei välty yksikään toimiala näinä päivinä. Se helpottaa myös matkailualaa.

– Digitalisaatio helpottaa työn tekemistä ja mahdollistaa monia uusia asioita, mutta samalla se lisää ihmisten kohtaamisen tarvetta palvelutilanteissa. Asiakaspalveluun ja ihmisten väliseen kohtaamiseen tarvitaan edelleen ihminen, Mattila muistuttaa.

Elämyksellisyys edellä

Matkailu on maailman 4. suurin vientituote. Hotelli on monelle ”salaperäinen” paikka. Oma maailmansa, johon liittyy hyviä ja positiivisia kokemuksia.

– Elämyksellisyys korostuu hotelleista puhuttaessa edelleen. Yhä useammat matkustavat meillä ja maailmalla. Hotellikokemus on tärkeä osa matkaa – sen tulee olla myös elämys, joka jää mieleen, Riikka Mattila sanoo.

Scandic- ja Hilton-hotelleissa voi työskennellä meillä ja maailmalla. Suomessa on 25 Scandic-hotellia, joista uusin avataan lentokentälle keväällä 2018. Rekrytoinnit alkavat vuoden vaihteessa. Suomessa Hilton-hotelleja on kolme, mutta maailmanlaajuisessa hotelliketjussa osaavalle ja kielitaitoiselle työntekijälle riittää töitä maasta riippumatta.

www.scandichotels.fi