Työllisyysnäkymät

Rakennusala kilpailee työvoimasta

12.10.2016 klo 7:40

Rakentamisen toimiala toipuu vauhdilla. Samalla osaavan työvoiman löytäminen on yhä haastavampaa. Nuori ammattilainen toivoo työnantajilta avoimuutta uusia ideoita kohtaan sekä mahdollisuutta edetä nopeasti.

Rakentamisen ammattilaisille löytyy nyt töitä. Alan tunnusluvut lähtivät nousuun muutama vuosi sitten, ja kasvu näkyy selvästi työpaikkojen määrässä: Mol.fi-sivustolla on parhaillaan haussa yli 2 000 rakennusalan työntekijää. Erityisen haastavaa ammattitaitoisen työvoiman löytäminen on pääkaupunkiseudulla, jonne nousee tiuhaan uusia työmaita.

Työ- ja elinkeinoministeriön viime huhtikuussa julkaiseman ammattibarometrin mukaan rakennusalalla on pulaa etenkin työnjohtajista. Kokemusta vaativien paikkojen täyttäminen on haasteellista. Rakennusalaa koskeva sääntely edellyttää työnjohtajilta koulutusta ja erikoisosaamista ennen kaikkea työturvallisuuteen liittyvissä asioissa.

Arvioiden mukaan alan kasvu ei hiljene vähään aikaan. Työvoimapula haastaa rakennusalan toimijoita miettimään uusia ratkaisuja työntekijöiden houkuttelemiseksi ja sitouttamiseksi.

Pk-yritysten houkuttimina hyvä työilmapiiri ja etenemismahdollisuudet

Rakennusalalla vaihtuvuus on tyypillisesti suurta, ja monet työsuhteet perustuvat osa-aikaisuuteen. Suuret rakennuttajat metsästävät uusia ammattilaisia tekemällä laajaa oppilaitosyhteistyötä ammatti- ja korkeakoulujen kanssa. Pienempien toimijoiden täytyy olla markkinoinnissaan luovempia.

Perheyritys Varte pyrkii sitouttamaan nuoria osaajia henkilökohtaisesti räätälöidyllä urapolulla. Omien vahvuuksien esiintuominen ja työn sisältöön vaikuttaminen on pienessä yrityksessä ylipäätään helpompaa kuin suurten toimijoiden riveissä. Nuori osaaja arvostaa toimivaa kommunikaatiota ja joustoa.

Lähde: Varte