Haaveiletko rajattomasta lomasta? Mitä tapahtuu, kun yritys päättää tarjota työntekijöilleen täysin vapaat kädet lomien pitämisessä?

Brittiläinen valokuvaustarvikeliike Triggertrap kokeili rajoittamatonta lomaa vuonna 2014. Kaikki ei mennyt kuitenkaan aivan putkeen.
Vaikka yhtiön toimitusjohtaja sanoo olleensa ennen kokeilua huolissaan siitä, että yhtiön tuottavuus laskisi, kun työntekijät ovat liian pitkillä lomilla.

Äkkiä kävi kuitenkin ilmi, että rajoittamattomien lomien ongelma olikin aivan päinvastainen! Ongelmana ei suinkaan ollut se, että työntekijät olisivat ottaneet liikaa lomaa, vaan se, että he eivät ottaneet lomaa.
Oletettavaa on, että jos ihmisille antaa päätäntävallan omien lomiensa pituudesta, he ottaisivat lomaa ihan kunnolla. Näin ei kuitenkaan ollut.

Huono omatunto kalvaa

Britanniassa on käytössä järjestelmä, jossa ihmiset näkevät palkkakuitistaan, kuinka paljon he ovat käyttäneet lomapäiviä ja kuinka paljon niitä on jäljellä.
Tämä johtaa helposti siihen, että ihmiset pitävät lomapäivänsä, sillä jos niitä ei ehdi vuoden loppuun mennessä käyttää, ne menettää kokonaan.
Monet kokivat vapaasta lomien määrittelystä myös huonoa omaatuntoa. Kun lomia ei seurattu säännöllisesti, oli vaikeaa määritellä kuka lopulta teki töitä ja kuinka paljon.
Kokeilussa osa otti viikon sieltä ja viikon täältä, mutta toiset saattoivat ottaa vain päivän vapaata silloin tällöin. Ongelma oli siinä, että näytti melkein siltä kuin osa työntekijöistä olisi ollut aina poissa.
Käytäntö ei siis toiminut. Työntekijät olivat uupuneempia ja pidettyjen vapaapäivien määrä laski. Myös johtoporras oli stressaantuneempi.

Lähde: Talouselämä