Työllisyysnäkymät

Puu on Suomen vientivaltti

29.7.2016 klo 11:38

Suomessa puun osuus rakentamisessa rakennusmateriaalina on noin 40 prosenttia, Euroopassa vastaava luku on noin 4 prosenttia. Puuinfo Oy:n mukaan Suomen metsissä kasvaa kymmenessä tunnissa niin paljon puuta, että sillä voitaisiin rakentaa koko maamme vuotuinen asuntokanta.

Eri rakennusmateriaalien monipuolinen hyödyntäminen on tärkeä osa rakentamista ja rakennusteollisuuden kehittymistä tulevaisuudessa. Puu rakennusmateriaalina voi tulevaisuudessa olla vientivaltti Suomelle.

Kaksi professuuria

Tällä hetkellä Suomessa on kaksi puuprofessuuria. Aalto-yliopistoon perustettiin lahjoitusvaroin puurakentamisen professuuri joka alkoi vuoden 2016 alusta, kun tekniikan tohtori Gerhard Fink aloitti viisivuotisessa tehtävässä Otaniemen kampuksella Espoossa.

Maa- ja metsätaloustieteiden tohtori Katja Lähtinen aloittaa 1.9.2016 Vaasan Yliopistossa liiketaloustieteen viisivuotisessa professuurissa soveltamisalanaan puurakentaminen. Asuntomessujen avajaisissa myös maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen korosti monipuolisen puun käytön olevan Suomelle suuri mahdollisuus biotalouden aikakaudella. Suomessa puurakentamisella on pitkät perinteet, ja esimerkiksi Asuntomessuilla Seinäjoella 35 pientalosta 28 on puutaloja.

Asuntomessut Seinäjoella -projektipäällikkö Kirsi Joensuu kertoo, että Seinäjoella on hyvin esillä puurakentamisen erilaisia vaihtoehtoja. Asuntomessuilla on tänä vuonna esillä niin pitkästä puutavarasta, hirrestä kuin suur- ja tilaelementeistä sekä pilaripalkeista rakennettuja pientaloja.

Lähde: Asuntomessut

www.asuntomessut.fi