Blogi

Puhutaan palkasta

16.1.2017 klo 7:00

Työstä saatava korvaus on yksi työelämän (ja ehkä elämän ylipäätään) paradokseista: kaikki sitä saavat, mutta harva siitä puhuu.

Suomalaisia pidetään kateellisena kansana, joka mieluummin polttaa viisikymppisen kuin antaa sen naapurille. Haluamme, että meillä menee hyvin, edes sitä naapuria paremmin. Kerran vuodessa julkkisten ja hyvätuloisten palkkatiedoilla retostellaankin iltapäivälehdissä ja kuka tahansa voi käydä kurkkaamassa naapurin tai serkun tulotiedot verotoimistossa jos jaksaa nähdä vaivan. Tämä vuosittainen, mielestäni hyvin outo suomalainen ”tapa” onkin niitä harvoja kertoja kun tuloista puhutaan avoimesti. Tai no, avoimesti ja avoimesti, miten asian jokainen haluaa nähdä.
 
Miksi palkasta puhuminen sitten on niin vaikeaa? Harvalla työpaikalla kaikki tietävät kollegoiden palkat ja edut, ainakaan jos niitä eivät määritä alan työehtosopimukset. Palkasta ei oikeastaan edes ole kovin sopivaa puhua töissä, jottei syntyisi eriarvoisuutta, kateutta tai väärinkäsityksiä. Palkan suhteen kaikki ei olekaan aina suoraviivaista, vaan palkka saattaa eri työntekijöillä muodostua hyvinkin eri tavalla vaikka työ olisikin lähes samanlaista. Tavallaan siis ymmärrän tämän kehotuksen olla puhumatta töissä tuloista.
 
Mutta missä sitten puhua palkasta ja verrata omaa tilannettaan muiden samalla alalla työskentelevien kanssa jos ei töissä, missä tämä olisi yksinkertaisinta ja keskustelusta voisi olla aidosti apua esimerkiksi palkkaneuvotteluita silmällä pitäen? Alan mediaanipalkka ei kerro koko totuutta, yksityisellä maksetaan eri tavalla kuin julkisella puolella ja niin edelleen – tilanteet siis vaihtelevat kovastikin. Ystävien kesken palkka saattaa olla tabu, josta ei puhuta suoraan, ja jos ystävät työskentelevät eri aloilla ja tehtävissä, voi palkkojen vertailu olla hankalaa tai jopa turhaa. Vähiin jäävät siis mahdollisuudet puhua avoimesti palkasta, jos ei keskustelupalstoille halua lähteä aiheesta avautumaan.
 
Palkasta puhuminen ei ole ehkä se kevein aihe, tai ylipäätään aihe josta kaikkien kanssa halutaan puhua. Kuten työpaikkojen ohjeistuksenkin kanssa, toisten palkan tietäminen saattaa aiheuttaa turhaa kateutta ja turhautumista omaan palkkatilanteeseen. Mutta samalla se voi myös avata silmät: keskustelija huomaa, että itsellä meneekin ihan hyvin tai vastaavasti tajuaa että olisi aika pyytää palkankorotusta. Kuten monessa muussakin työelämän tilanteessa, myös palkkakeskustelussa vertaistuesta ja erilaisista kokemuksista voisi olla paljonkin apua.
 
Puhutko itse avoimesti palkastasi vai pidätkö tulot omana tietonasi, ja miksi?
 
Paula Narkiniemi
vapaa kirjoittaja
Twitter: @PoolaKristiina